Philips haalt beleggers naar Eindhoven

ROTTERDAM, 31 OKT. Philips haalt zijn honderd grootste aandeelhouders volgende maand naar Eindhoven voor een kennismaking met C. Boonstra, de nieuwe president, en gesprekken met de directeuren van de vijf belangrijkste activiteiten.

De bijeenkomst in het Evoluon in Eindhoven, die zonder precedent is in het Nederlandse bedrijfsleven, heeft in financiële kringen de vrees opgeroepen dat ongelijke informatie wordt verstrekt.

Een woordvoerder van Philips heeft de bijeenkomst, die op 29 november wordt gehouden, vanochtend bevestigd. “Philips heeft ongeveer 100 uitnodigingen verstuurd”, zo vertelt hij. Naast topman Boonstra, die sinds 1 oktober in functie is, zal Philips' financiële man in het bestuur, D. Eustace, aanwezig zijn, alsmede de voorzitters van de divisies licht, halfgeleiders, beeld en geluid (sound & vision) en componenten. Ook de voorzitter van consumer communications (met onder meer Philips's speerpunt mobiele telefoons), dat geen divisie is, zal de beleggers ontmoeten.

Philips kondigde vorige week een nieuwe saneringsronde aan waarvoor een reorganisatievoorziening van 1 miljard gulden wordt getroffen. Boonstra zette bij die gelegenheid de creatie van waarde voor de aandeelhouders bovenaan de agenda. De winst van Philips daalde in het derde kwartaal met bijna 80 procent naar 123 miljoen gulden.

De lijst met uitgenodigde beleggers wil Philips niet vrijgeven. Het gaat om professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders, die aandelen Philips in portefeuille hebben. Het gros van de Philips-aandelen is in handen van Nederlandse, Amerikaanse en Britse beleggers.

Beleggingsanalisten bij banken worden voor de bijeenkomst niet uitgenodigd. Onder hen bestaat de angst dat de Philips-top op de bijeenkomst nieuwe mededelingen zal doen over de strategie van het concern, waardoor ongelijke informatie ontstaat tussen verschillende groepen beleggers. “Als het een goede meeting is, begint iedereen die er is natuurlijk direct aandelen te kopen en is de koers niet meer te houden”, zegt een handelaar.

Volgens een woordvoerder van Philips is de vrees voor ongelijke informatie ongegrond omdat het “niet de bedoeling is dat informatie over de bühne gaat die voor anderen geheim is”.

Directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laakt de toenemende trend onder bedrijven om een selecte groep beleggers te informeren. “Het is niet te voorkomen, maar wenselijk is anders. Die mensen komen niet als zij alleen maar publiek bekende informatie horen.” Volgens De Vries komt tijdens zulke bijeenkomsten altijd meer informatie op tafel, of meer specifieke gegevens over de gang van zaken. “Zelfs de toonzetting, of het feit dat de bestuursvoorzitter een sombere indruk maakt kan van belang zijn.”