Oostenrijk voert autovignet in

WENEN, 31 OKT. Automobilisten in Oostenrijk moeten vanaf 1 januari 1997 een vignet achter de autoruit hebben om door het land te mogen, zo heeft het parlement in Wenen vanmorgen besloten. Het vignet geldt voor zowel snelwegen als alle andere doorgaande wegen. Bestaande tol voor Alpenpassen e.d. moet apart worden betaald.

Eerder deelde minister van Economie Farnleiter mee dat het document voor de duur van een jaar 550 schilling, rond 80 gulden, kost. Buitenlandse toeristen kunnen een vignet kopen voor ruim 10 gulden, maar dit geldt slechts tien dagen. Er komen ook kaarten die twee maanden geldig zijn. Vrachtwagens tot 7,5 ton betalen voor een jaarvignet 900 gulden en boven dit gewicht 1.800 gulden.

De kaarten zijn vanaf december te koop bij automobielclubs, banken, pompstations en tabakswinkels. De opbrengst gaat naar verbetering van het wegennet. Overtreders die zonder vignet rijden moeten rekenen op een boete van het dubbele van de jaarkaart. Een tweede maal kan de straf oplopen tot 9.000 gulden. (DPA)