Oorlogsgeweld in Oost-Zaïre treft brouwerij Heineken

AMSTERDAM, 31 OKT. Als gevolg van het oorlogsgeweld in Oost-Zaïre is de Heineken-brouwerij in de stad Bukavu stil komen te liggen. Een deel van de driehonderd werknemers, vooral Tutsi's, is geëvacueerd naar het noordelijker Goma.

Met de achtergebleven werknemers heeft de bierbrouwer sinds dinsdag geen contact meer gehad. “Wij maken ons grote zorgen. Op dit moment kunnen we niets doen”, aldus een woordvoerder van Heineken gisteren.

Ook een depot van de Heineken-dochter Bralima in Uvera, dichtbij Bukavu, is geheel ontruimd. In het oosten van Zaïre zijn hevige gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en zogenoemde Banyamulenge-Tutsi's, waarbij het Rwandese regeringsleger betrokken is.

Heineken heeft tevens in Burundi en Rwanda grote moeite om op de been te blijven. De grote brouwerij in de Burundese hoofdstad Bujumbura draait nog slechts op halve kracht. Een tweede, kleinere brouwerij in Gitaga ligt zo goed als stil. In Rwanda is een depot bij Cyangugu, dichtbij de grens met Zaïre, volledig ontruimd als gevolg van de gevechten.

In Burundi kampt Heineken niet alleen met de gevolgen van het oorlogsgeweld, maar ook met de effecten van de boycot die de buurlanden hebben afgekondigd. De moutvoorraden van de Brarudi-brouwerij in Bujumbura zijn toereikend voor een produktie van hooguit vijf weken op halve kracht. De brouwerij kan nog eerder stilvallen, indien de onderneming geen stookolie meer krijgt.

De verkoop van Amstel-bier in Burundi kwam al eerder stil te liggen door het ontbreken van etiketten. Het tweede merk Primus wordt alleen in Bujumbura verkocht, omdat de distributie buiten de hoofdstad is stilgelegd na de moord op vier chauffeurs vorige maand. Een tekort aan flessen dreigt Primus echter op te breken.

“De situatie wordt steeds nijpender. Het gaat als een nachtkaars uit”, voorziet de Heineken-woordvoerder. Bij de Heineken-dochter in Burundi werken 1350 mensen.

Heineken heeft historisch gezien sterke wortels in Afrika. De Nederlandse bierbrouwer kwam eerder dit jaar in opspraak toen bleek dat de Burundese Tutsi-soldaten voor hun loon grotendeels afhankelijk waren van de accijnzen die Heineken betaalt.(ANP)