Mogelijk band mafia met partij Berlusconi

ROME, 31 OKT. Het parket van Palermo wil de rechterhand van mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi berechten wegens banden met de mafia. Het onderzoek tegen Berlusconi zelf is volgens justitiële bronnen geseponeerd. De 54-jarige Marcello Dell'Utri, de man die jarenlang het reclamebureau van Berlusconi heeft geleid en diens intrede in de politiek bijna drie jaar geleden heeft geregisseerd, zou een belangrijke schakel zijn geweest tussen de mafia en de economische en financiële machtscentra in Milaan.

Dell'Utri zei in een reactie dat hij geen tijd en zin heeft om het vierhonderd pagina's tellende dossier tegen hem te lezen. Hij wees erop dat de beschuldigingen grotendeels gebaseerd zijn op verklaringen van achttien spijtoptanten van de mafia, die volgens hem vaak niet betrouwbaar zijn en elkaar onderling tegenspreken. Op 22 november moet een rechter besluiten of het verzamelde materiaal belastend genoeg is voor een proces.

Volgens het parket van Palermo, dat ook het geruchtmakende proces tegen oud-premier Giulio Andreotti voert, heeft Dell'Utri voor de mafia deuren geopend in het Milanese establishment. Daarnaast zou hij op Sicilië hebben onderhandeld met gevreesde mafiabazen als Totò Riina en Nitto Santapaola, beiden inmiddels gearresteerd. Dell'Utri zou van hen bescherming hebben gevraagd om aanslagen te voorkomen op de straalzenders voor Berlusconi's tv-kanalen en op de warenhuizen van diens Standa-groep, waar in 1991 een paar keer brand werd gesticht. Deze aanslagen zijn onverwachts gestopt.

Dell'Utri, die van Siciliaanse afkomst is, zou ook onderdak voor voortvluchtige mafiosi hebben geregeld op het landgoed van Berlusconi in de Noorditaliaanse stad Arcore.

Tegen Dell'Utri lopen al twee zaken. Als directeur van het reclamebureau Publitalia zou hij de boeken hebben vervalst en de belasting hebben ontdoken, in het kader van een plan om zwart-geldfondsen te scheppen. Dell'Utri is vorig jaar afgetreden als president van Publitalia. Hij is in april gekozen tot Kamerlid voor Berlusconi's partij Forza Italia.