Mauerbach levert 24 miljoen op

WENEN 31 OKTOBER. De veiling van de Mauerbach-collectie, kunstwerken uit joods bezit die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn geroofd, heeft gisteren in Wenen bijna 24 miljoen gulden opgebracht. Dit is het vijfvoudige van de opbrengst die het veilinghuis Christie's had verwacht.

Alle 8.000 stukken, verdeeld in 1.045 lots, vonden een koper. Ruim duizend mensen bracht een bod uit. Van het resultaat zal 88 procent ten goede komen aan de joodse slachtoffers van de nazi-vervolgingen en twaalf procent gaat naar niet-joodse overlevenden in Oostenrijk.

Op dinsdag, de eerste veilingdag, vormde een 17de-eeuws stilleven van Abraham Mignon met een bod van ruim twee miljoen gulden, het financiële hoogtepunt. Gisteren, de laatste veilingdag, zorgde het 3de-eeuwse marmeren hoofd van Alexander de Grote met een bod van vijf ton voor een record. Alle schattingen werden verre overtroffen. Zo bracht een gipsen buste van Beethoven, voor 190 gulden in de catalogus, 22.000 gulden op. (AFP/AP)