Koninginnedag

In reactie op het artikel over Koninginnedag (NRC HANDELSBLAD, 26 oktober) wil ik graag het volgende kwijt. Koninginnedag in Amsterdam en met name de avond die eraan vooraf gaat, is een van de mooie, typische evenementen die zo kenmerkend zijn voor onze levendige hoofdstad.

Wat is het dan toch jammer dat bewoners uit de binnenstad weer wat te klagen hebben over vermeende overlast tijdens dit feest. Nog stuitender echter, vind ik, dat een officiële evaluatiecommissie samen met de burgemeester tot de aanbeveling komt om Koninginnenacht - op 29 april - te beteugelen.

Het gaat om één avond per jaar dat mensen hun zelfgeknutselde kunsten en oude spulletje kunnen verkopen tegen elke willekeurige prijs. Daarnaast is de sfeer op die avond verbroederend en zo des Amsterdams dat zelfs talloze toeristen vanuit de hele wereld overkomen om deel uit te maken van dit spektakel. Vanzelfsprekend horen een drankje, galmende muziek en uitgelaten mensen bij zo'n evenement.

Laten de klagers, die over het algemeen zo prat gaan op het wonen in de Amsterdamse binnenstad (lees grachtengordel), voortaan deze nacht en dag benutten om eens een dagje naar de hei te trekken of om hun familielid in de polder eens te verwennen met een bezoekje.

De hoofdstad is van alle Nederlanders en Koninginnedag, inclusief de nacht ervoor, is een unieke traditie die zich niet zonder meer laat verplaatsen naar een ArenA.

    • A. Enthoven