Kinderagenda

Levensgevaarlijk

Hij wordt maar 20 cm lang, weegt niet meer dan een golfbal en als hij je bijt ben je na een paar minuten dood. De Australische blauwgeringde octopus is een van de meest giftige dieren ter wereld. Gelukkig heeft het Scheveningse aquarium waar hij in zwemt gepantserd glas en zit er een deksel en een slot op. Zeebiologe Janette Paulisse is de enige die voor hem mag zorgen, dat doet ze dan wel met hele dikke handschoenen aan en een veiliggheidsbril op. Een octopus is een soort inktvis, ze hebben acht armen of tentakels (octo betekent acht), die ze gebruiken om te klimmen, hun prooi te vangen of om te spelen. De meeste inktvissen zijn vriendelijke, nieuwsgierige dieren en heel slim. Ze worden we eens de apen van de zee genoemd. De levensgevaarlijke blauwgeringde octopus is samen met zijn vriendelijker soortgenoten nog t/m 10 nov te zien op de tentoonstelling 'Monsters met tentakels' in Sea Life, Scheveningen. Ook kan je in Sea Life nog andere dieren van de zee bewonderen zoals aaibare roggen, haaien, zeepaardjes en reuzenkrabben. Sea Life, Strandweg 13, Scheveningen. Open van 10-18u Toegangsprijs voor kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ 8,50 daarboven ƒ 14,-. Inl 070-3542100.

Geheimen

Vorig jaar april hebben zo'n tweeduizend kinderen uit Edam en Volendam hun geheimen opgeschreven en opgetekend. Al die geheimen moesten worden gestuurd naar Speeltheater Holland dat er een tentoonstelling van heeft gemaakt met zes kisten, een grote en vijf kleinere. Via schelpenpaden door een doolhof kom je bij de grootste kist met foto's van de (geheime) tekeningen en brieven die ook worden voorgelezen door acteurs in het Edams, Volendams en gewoon Nederlands. In de vijf andere kisten vind je dingen die te maken hebben met de top 5 van al die geheimen: geheime hutten, seksualiteit, make-up, geweld en schatten. Zo hebben ze van een kist een soort kijkdoos gemaakt met goudvissen en een oceaanbodem, waarop een fles ligt met een (geheime) boodschap erin. 5 Geheimen in Edam van 1 t/m 9 nov in de foyer van de Arnhemse Schouwburg, Koningsplein 12, open 1 en 2 nov van 19u30-24u, 3 nov van 13u30-16u30 en van 19u30-24u, 4 nov 14-16u30 en 19u30-24u, 5 t/m 9 nov 19u30-24u. Van 15 nov t/m 18 dec is de tentoonstelling in Jeugdtheater De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam te zien. Openingstijden daar maandag t/m vrijdag 11-16u, zaterdag en zondag van 12-16u. De toegang is gratis. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Fionneke

De pop Fionneke wordt wakker gemaakt met een liedje en is heel verbaasd om zoveel kinderen te zien. Ze begrijpt dat het nu tijd wordt voor een verhaal. Fionneke gaat op haar stoeltje zitten en het toverkaarsje wordt aangestoken. Kijk daar loopt een klein meisje door het bos, op zoek naar eten. Het meisje komt een lieve oude vrouw tegen en krijgt van haar een tovergeschenk. En als er krentenbrood is komen de bergkabouters Hommeltje en Pommeltje misschien ook wel. Verhalen voor Fionneke verteld door Kathleen van der Weerd in jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Voor kinderen vanaf 4 jaar op zondag 3 nov om 15u. Res 071-4014916

En op 2 nov speelt Poppentheater In de Toren om 15u en 16u15 Repelsteeltje ook bij jeugdboekhandel Silvester voor kinderen vanaf 5 jaar. Res 071-4075372.

Joost de Suppoost

Is oost ten zuiden van noord? Als je dat te weten wil komen moet je zondag 3 nov met Joost de Suppoost op stap in het Rijksmuseum. Joost is een speciale zaalwacht in dat museum, hij heeft rood haar, een Pinocchio-neus en hij past in de week op schilderijen, beelden en andere kunst. Maar op sommige zondagen neemt hij kinderen op speurtocht mee door het museum en zo kan je aanstaande zondag kunst uit het oosten zien en ga je naar de afdeling Aziatische kunst. Daar zijn beelden, schilderijen en klokken. Een van die klokken is wel 2500 jaar oud en er zitten allemaal monsters in verstopt. Als je goed kijkt zie je draken en vreemde kikkers met staarten. Om de klok te luiden sloegen ze er met een hamer tegenaan. De klok hing aan een balk met nog meer klokken; grote en kleine, een heel klokkenspel dus en daarmee kan je muziek maken. Geeft zo'n grote klok als je er tegen aan slaat nou een hoge ping of een lage toon (boooiing)? Denk daar maar vast over na. De rondleiding voor kinderen vanaf 4 jaar duurt 45 minuten en begint om 11u, 13u en 15u. Voor kinderen vanaf 10 jaar is er om 11u15, 12u15, 13u15,14u15 en 15u15 Het Verhaal op Zaal en van 11-16u kan je muziek maken op het draaiorgel met een diploma als beloning. Museumzondag in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 43, Amsterdam. Kaarten met korting via GWK en gewoon aan de kassa van het museum.

Belhamelclub

Als je 4 jaar bent ga je elke dag naar de basisschool en daar krijg je nieuwe vriendjes en leer je rekenen, lezen en schrijven van een nieuwe juf of meester. Je krijgt het druk en na zo'n schooldag moet je natuurlijk even lekker kunnen 'uitblazen'. Dan kan op maandag in de Belhamelclub. Daar kan je je verhalen over school kwijt, doen ze spelletjes, kan je timmeren en knutselen of als het mooi weer is op speur- of ontdekkingstocht in en om de speeltuin. De Belhamelclub is voor kinderen van 4 en 5 jaar en is elke maandagmiddag van 15-16u in het clubhuis van Pietje Bell, Hattasingel 45 in het Prinsenpark, Rotterdam (Prinsenland). Kosten ƒ 2,50 per kind.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.