Kamer: in 1997 besluit over accijns op benzine

DEN HAAG, 31 OKT. De Tweede Kamer wil pas volgend jaar besluiten over de verhoging van de benzine-accijns met elf cent per liter. Met 74 tegen 71 werd een VVD-motie aangenomen. De regeringsfracties PvdA en D66 stemden tegen.

Dinsdag was ook al over de motie gestemd, maar toen staakten de stemmen omdat het Tweede-Kamerlid Leerkes (Unie 55+) per ongeluk tegen stemde. Gisteren stemde Leerkes voor de motie en tegen de verhoging van de accijnzen.

Het kabinet wil met de accijnsverhoging, die leidt tot een prijsstijging van ruim vijftien cent aan de pomp, het autogebruik terugdringen. De automoblisten worden gecompenseerd door een lagere motorrijtuigenbelasting.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vreest echter dat pomphouders aan de Duitse grens de dupe worden van de maatregel. Het prijsverschil zou oplopen tot ruim dertig cent per liter. De Kamer wil daarom wachten met het besluit over de accijnsverhoging tot duidelijk is of Duitsland de benzine-accijns ook verhoogt. In Duitsland is een verhoging van de accijnzen uitgesteld, volgens het Tweede-Kamerlid Hoogervorst (VVD) verhoogt dit de noodzaak om ook de accijnsverhoging in Nederland uit te stellen.

Morgen word de VVD-motie besproken in de ministerraad. De ministerraad bespreekt dan ook de motie waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt tegen een verhoging van de accijnzen op sigaretten en shag. Ook deze motie werd door de VVD gesteund en stemden PvdA en D66 tegen. De VVD-fractie heeft al laten doorschemeren dat er geen messen worden getrokken wanneer het kabinet de moties niet uitvoert.