Kabinet praat over soepeler herkeuringen

DEN HAAG, 31 OKT. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) bespreekt morgen in het kabinet versoepeling van de herkeuring van oudere WAO'ers, zo heeft hij Kamer gisteren toegezegd. Een Kamermeerderheid wil WAO'ers die op 1 augustus 1993 ouder waren dan 45 minder streng laten keuren.

Met uitzondering van de VVD-fractie vindt de Tweede Kamer dat de herkeuringen voor oudere WAO'ers hun doel voorbij schieten, omdat deze ouderen vrijwel kansloos zijn op de arbeidsmarkt als ze na herbeoordeling weer aan het werk zouden moeten. Hoewel VVD'er H. van Hoof geen voorstander is van een lichtere keuring voor oudere WAO'ers gaf hij aan dat hij de voorstellen van het kabinet “in alle openheid en redelijkheid” zal beoordelen.

De Grave hoedde zich ervoor een politiek signaal af te geven met zijn toezegging met het kabinet te gaan praten over de herkeuringen. Hij reageerde fel op de woorden van CDA-woordvoerder Biesheuvel als zou zijn toezegging om de herkeuringen met het kabinet te bespreken “verwachtingen wekken”. Maar De Grave voegde eraan toe dat er wat hem betreft “geen blokkade” ligt. “Anders zou ik er niet mee naar het kabinet zijn gegaan”, aldus De Grave. Eerder deze week liet premier Kok doorschemeren dat met hem over herkeuringen te praten valt.

Bij de wijziging van de WAO in 1993 zijn de keuringseisen drastisch verscherpt. Tegelijk werd bepaald dat mensen die op dat moment al arbeidsongeschikt waren, opnieuw moeten worden beoordeeld volgens de nieuwe criteria, tenzij ze toen ouder dan 50 jaar waren. De herkeuringen geschieden per leeftijdscategorie. Volgend jaar zijn degenen aan de beurt die in 1993 45 tot 47 jaar waren. In 1998 volgt de rest.

Uit onderzoek blijkt dat WAO'ers die bij herkeuring arbeidsgeschikt worden bevonden weinig kans maken op een baan. Slechts 22 procent heeft tot dusver werk gevonden. De Grave vindt deze resultaten “niet goed, maar ook niet niks”. Hij wees erop dat het beleid om ex-WAO'ers weer aan de slag te helpen nog niet voldoende van de grond komt. Ook de Kamer heeft veel kritiek. De Grave werkt aan een wet om de herintreding te verbeteren.