In Afghaanse hoofdstad doden bij luchtaanval

NEW DELHI, 31 OKT. Voor het eerst sinds de inname van Kabul door de streng islamitische Talibaan eind vorige maand zijn er vanmorgen inwoners van de Afghaanse hoofdstad om het leven gekomen bij gevechten. Drie kinderen werden gedood bij een luchtbombardement in de buurt van het vliegveld van Kabul.

Zeven werden gewond. Een paar dagen geleden was Kabul al getroffen door een soortgelijk bombardement, maar daarbij vielen geen slachtoffers. De bombardementen werden voor zover bekend uitgevoerd door vliegtuigen van de Oezbeekse leider Abdul Rasheed Dostam.

De dood van burgers is een psychologische klap voor de Talibaan, die goede sier probeerden te maken met het feit dat ze eindelijk vrede in Kabul hadden gebracht na jaren van bloedige factiestrijd. Daardoor was de stad grotendeels in puinhopen herschapen.

Intussen woedden er vanmorgen hevige gevechten om de strategische Deh Sabze-pas, zo'n 20 kilometer ten noorden van Kabul, tussen de Talibaan en de strijders van de vroegere minister van defensie, Ahmed Shah Massoud. Massoud leek daarbij aan de winnende hand.