Haarhuis wint simpel van Ivanisevic

PARIJS, 31 OKT. Paul Haarhuis is voor het eerst sinds zijn huwelijk eind september weer in vorm. Hij versloeg gisteren bij het tennistoernooi in Parijs de Kroaat Goran Ivanisevic met 6-3 en 6-2. Haarhuis sloeg zelfs meer aces dan het service-kanon Ivanisevic: vijf om drie.

Met Ivanisevic verdwenen in het sportpaleis Bercy ook de favorieten Pete Sampras, Boris Becker, Thomas Muster en Marcelo Rios uit het toernooi. Dinsdag hadden Richard Krajicek en Andre Agassi al verloren. De Nederlander Fernon Wibier, die zich plaatste via het kwalificatie-toernooi, bereikte wel de derde ronde. Hij won van de Spanjaard Alberto Costa: 3-6, 6-4 en 6-4

Haarhuis, in de eerste ronde te sterk voor Jan Siemerink, had geen enkele moeite met de als vijfde geplaatste Ivanisevic. Het is bekend dat de Kroaat, die in het voorjaar vrijwel onverslaanbaar was, niet goed overweg kan met het geduldige spelletje van Haarhuis. Hij verloor al zes keer eerder van de Nederlander, waarbij tweemaal in Parijs: Roland Garros 1991 en Bercy vorig jaar. Zo duidelijk als gisteren was het verschil echter nog niet geweest. Na een wekenlange periode van kwakkelen, volgend op zijn huwelijk eind september, is de 30-jarige Nederlander eindelijk weer in zijn ritme gekomen. Haarhuis trok de partij na slechts 54 minuten in stijl naar zich toe: met een ace. In de derde ronde speelt hij tegen de Amerikaan Todd Martin.

Wibier maakt het toernooi van zijn leven mee. Hij won zijn vijfde opeenvolgende wedstrijd. Na drie zeges in het kwalificatietoernooi volgde voor de 25-jarige speler uit Dedemsvaart een overwinning in het hoofdtoernooi op de Spanjaard Clavet. Ook Costa was niet opgewassen tegen het vasthoudende spel van Wibier, die in de volgende ronde stuit op de Zweed Stefan Edberg. Wibier is verzekerd van een halve ton aan prijzengeld. Edberg had gisteren een makkelijke dag. De Oostenrijker Thomas Muster, als derde geplaatst, gaf op wegens een heupblessure na verlies in de eerste set (6-2).

Niet bekend

Becker ergerde zich in het sportpaleis groen en geel aan de herrie die er heerste. “Het verschil tussen Stuttgart en Parijs is een verschil tussen dag en nacht. Het was een gekkenhuis. Ik waande me in een dierentuin. We waren als grote gorilla's met om ons heen andere wilde beesten die ons het leven zuur probeerden te maken. Ik heb hier vaak gespeeld, maar wist niet meer dat het zo erg kon zijn. Als de mensen voortdurend schreeuwen, bewegen, lachen en opstaan, is het onmogelijk een behoorlijke partij tennis te spelen. Tennis is geen basketbal.”

De Amerikaanse titelverdediger Sampras verloor van de Zwitser Marc Rosset: 6-4 en 6-4. Sampras had het net als Becker over basketbal. “Rosset is meer dan twee meter lang. Het leek wel alsof iedere bal een slam-dunk was. Zijn service was niet te stoppen.” Rosset sloeg twintig aces. Sampras: “Steeds als ik een breekkans had, kwam er weer zo'n kogel.” Anders dan Becker klaagde de Amerikaan niet over lawaai van de tribunes. “Het viel mij niet op.”