Gelderlanders verkiezen Nijpels

ARNHEM, 31 OKT. De inwoners van de provincie Gelderland hebben een sterke voorkeur voor oud-minister Nijpels als nieuwe commissaris der koningin. Dat blijkt uit een enquête onder vijfhonderd Gelderlanders. Nijpels krijgt drie keer zoveel stemmen als zijn rivaal Kamminga, voormalig voorzitter van belangenorganisatie MKB Nederland.

Uit de enquête wordt vooral duidelijk dat de benoeming van een nieuwe commissaris der koningin in Gelderland nauwelijks leeft: liefst 57 procent van de ondervraagden heeft 'geen mening'. “De opvolging van de huidige commissaris der koningin Jan Terlouw houdt de politieke arena sterk bezig, maar wekt onder de inwoners van de provincie aanzienlijk minder beroering”, zegt J. Wilschut van de stichting Dialoog, verantwoordelijk voor de 'meningspeiling' onder de Gelderlanders. De Dialoog is een bureau dat zich bezighoudt met het organiseren van publieke debatten. Met de enquête probeert De Dialoog “de mening van de inwoners van de provincie kenbaar te maken aan de politiek verantwoordelijken”, zo zegt Wilschut.

De ondervraagden konden kiezen uit vier namen: Nijpels, Kamminga, Opstelten (burgemeester van Utrecht) en Haakstra (burgemeester van Delfzijl). De Dialoog heeft zich bij het vaststellen van de namen laten leiden door de voordracht zoals die door de Gelderse vertrouwenscommissie aan minister Dijkstal is gedaan. “Wij weten inderdaad niet welke namen aan Dijkstal zijn doorgegeven, maar we hebben ons bepaald bij de namen zoals die de afgelopen weken in de pers zijn verschenen. Dat waren deze vier VVD'ers.”

De inwoners van Gelderland die zich een mening hebben gevormd, kiezen overwegend voor Nijpels: 29 procent stemde op de oud-minister en oud-burgemeester van Breda. Daarmee volgen de Gelderlanders de meerderheid van de vertrouwenscommissie. Alleen het VVD-lid in de commissie opteerde voor Kamminga - net zoals overigens de VVD-fractie in de Gelderse Staten. Kamminga komt er in de Gelderse enquête slecht af: niet meer dan 9 procent van de ondervraagden heeft op hem gestemd. Opstelten en Haakstra scoren respectievelijk 4 en 1 procent - waarbij de score van Haakstra tot stand gekomen is door een afronding naar boven. De enquête werd gehouden onder inwoners van Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Ede.