Felle strijd om vliegveld van Goma; Rebellen rukken op in Oost-Zaïre

GOMA, 31 OKT. Guerrillastrijders van de Banyamulenge (Tutsi's die al 200 jaar in Zaïre wonen) hebben vanmorgen de luchthaven van de Oostzaïrese stad Goma aangevallen. Gisteren hadden ze de stad Bukavu veroverd. Zij zouden zijn geholpen door Rwandese troepen.

Het was rond het middaguur onduidelijk of de Zaïrese regeringstroepen de controle over het vliegveld van Goma hadden moeten opgeven, zoals eerder door woordvoerders van de VN was gemeld.

Goma is het centrum van de vluchtelingenhulp in Oost-Zaïre. De Banyamulenge hadden de luchthaven van Goma als doelwit gekozen, omdat het Zaïrese leger en hulporganisaties deze gebruikten voor de aanvoer van personeel en voorraden. De gevechten om Goma begonnen rond half drie vannacht (plaatselijke tijd) en hadden plaats in de stad zelf en in de buurt van de naburige Rwandese grensplaats Gisenyi. Tutsi-rebellen en Zaïrese troepen bestookten elkaar met mortiergranaten en machinegeweren. Duizenden bewoners vluchten in de richting van de grens.

Naar schatting 135.000 mensen, van wie 115.000 Rwandese Hutu-vluchtelingen en 20.000 Zaïrese burgers, zijn vannacht gevlucht voor gevechten in de buurt van het opvangkamp Kahindo, 60 kilometer ten noorden van Goma. Zij zouden op weg zijn naar het opvangkamp Mugunga bij Goma.

Bij Bukavu, in de Zaïrese provincie Zuid-Kivu, zijn hulpverleners van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR vanmorgen in een hinderlaag gelopen toen zij de stad probeerden te verlaten. Bij de strijd gisteren om Bukavu kwam de rooms-katholieke aartsbisschop Christophe Munzihirwa Mwene Ngabo om het leven. Inwoners maakten via de radio melding van plunderingen en de aanwezigheid van Rwandese soldaten.

De Rwandese vice-president en minister van Defensie, Paul Kagame, heeft gisteren toegegeven dat de Banyamulenge zijn getraind in Rwanda. Het gaat om 6.000 rebellen, die geboren waren in Zaïre en na hun militaire opleiding in Rwanda weer terugkeerden naar hun land. Een bevelhebber van het Rwandese leger gaf gisteren eveneens toe dat hij dinsdag troepen had gestuurd naar Zaïre om wraak te nemen op beschietingen vanuit Zaïre. Na de aanval waren ze volgens hem weer in Rwanda teruggekeerd.

België heeft zich bereid verklaard als gastland te fungeren voor een conferentie met de regeringen van Zaïre en Rwanda over de crisis in Oost-Zaïre. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Eric Derycke, gisteren aangekondigd in de senaatscommissie voor buitenlandse zaken. Eerder had de Franse president Chirac er bij leiders van Afrikaanse staten op aangedrongen een conferentie te houden over de snel verslechterende toestand in het Zaïrees-Rwandese grensgebied. (AFP, Reuter)