Demonstratie tegen bezuinigingen op studiebeurzen MBO

Foto: DEN HAAG - Ongeveer driehonderd scholieren uit het middelbaar beroepsonderwijs hebben gistermiddag in Den Haag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen die minister Ritzen (Onderwijs) op hun studiebeurzen wil doorvoeren. De aangekondigde bezuinigingen bedragen volgend jaar 12 miljoen gulden, oplopend tot 124 miljoen in 2000.

De scholieren zijn met name tegen de afschaffing van de OV-jaarkaart en tegen een verlaging van de studiebeurs voor scholieren die op kamers wonen, zoals de commissie-Kruse Ritzen heeft voorgesteld.

Eerder op de dag hadden zo'n vierhonderd scholieren geprotesteerd bij het ministerie van Onderwijs in Zoetermeer. De optocht door de Haagse binnenstad, eindigde op het Plein en verliep zonder problemen. Aan Tweede-Kamerleden werden ruim 15.000 verzamelde handtekeningen van tegenstanders van de plannen overhandigd. De Kamerleden beloofden de MBO'ers “niet over één nacht ijs te gaan” in het overleg met Ritzen over de invulling van zijn bezuinigingsplannen. Het middelbaar beroepsonderwijs telt ruim 300.000 leerlingen.

(Foto Roel Rozenburg)