DEALER

Handelaren bij grote banken zijn omringd met apparatuur. Hier de werkplek van een dealer bij de Rabobank.

1) Bloomberg-scherm. Deze Amerikaanse informatieleverancier levert de actuele koersen van zo goed als alle aandelen, opties, obligaties enz., evenals grafieken met historische gegevens. Ook kunnen handelaren wereldwijd naar elkaar memo's versturen via dit systeem en informatie opvragen als vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen.

2) Toetsenbord waarmee de dealer de verlangde gegevens op dit scherm kan opvragen. De luidspreker dient om door Bloomberg gemaakte vraaggesprekken te beluisteren.

3) Interne intercom.

4 & 5) Tiptoetsscherm voor de telefoon, met hoorn. Een groot aantal klanten en relaties is voorgeprogrammeerd, opdat ze direct en automatisch kunnen worden gebeld.

6) Microfoon gekoppeld aan een aantal directe lijnen naar belangrijke relaties. Deze zijn dan altijd bereikbaar, ook als ze telefonisch in gesprek zijn. De bijbehorende luidspreker staat niet op de foto.

7 & 8) Reuterscherm, opgeroepen op een gewone pc met toetsenbord. Iedere dealer heeft twee van deze schermen tot zijn beschikking, waarop hij de financiële informatie van het persbureau Reuter kan oproepen. Hierin is ook een databank beschikbaar met gegevens over bedrijven en marktanalyses. Informatiemakelaar Telerate is ook op deze schermen op te vragen.