De anti-hangkruk

De grootste oorzaak van nek- en rugklachten, is het hangen en leunen op (bureau)stoelen, zegt Erik Herbst, ontwerper, fysiotherapeut en gespecialiseerd in het behandelen van houdings- en bewegingsproblemen. Als goed en betaalbaar alternatief voor de gewone bureaustoel, ontwierp hij na tien jaar onderzoek de vierpotige Zitfitkruk, gemaakt van ongestoomd beukenhout en met een a-symmetrische kom in het midden.

Prijs: ƒ 195,-. Inl 039-4545361

Het meubel is zo ontworpen dat iedereen, lang of kort, er goed op kan zitten. Bij juist gebruik zouden vermoeidheid en pijn in de nek en tussen de schouderbladen verminderen, terwijl er een 'preventieve doorbloedingsverbetering' van de hele rug zou optreden. Door niet meer te 'hangen' zouden afvalstoffen beter worden afgevoerd en ontspanning optreden.

Voor de ideale zit-stand moet je steeds een stukje draaien en de billen op de ideale wijze in het kuiltje zien te krijgen. “De zitbeentjes moeten in de kom rusten”, legt Erik Herbst uit. “Al heb je nog zulke grote billen, ze passen altijd.”

Schoenen die knellen moeten liefst uit, en de zitter moet, zoals bij elke stoel, ieder half uur even opstaan en wat rondlopen voor een betere doorstroming van het bloed in de benen. De kruk mag niet gelakt of geverfd worden. “Doordat je hele gewicht op je billen rust, ontstaat daar veel vocht. Kunststof neemt geen vocht op, hout wel.”

Na enig schuiven blijkt de kruk wel lekker te zitten, de beloofde warmte in nek en rug blijven echter uit. Volgens Herbst omdat ik niet goed zit. Maar hoe ik ook draai, warm word ik niet.