'CIA verhult bewijs chemische wapens'

WASHINGTON, 31 OKT. Het Amerikaanse ministerie van Defensie en de centrale Inlichtingendienst (CIA) houden bewijzen achter dat duizenden Amerikaanse militairen tijdens de Golfoorlog in 1991 zijn blootgesteld aan Iraakse chemische wapens. Dat zeggen twee vroegere medewerkers van de CIA. Zij spreken van meer dan 60 incidenten waarbij zenuwgas en andere chemische wapens in de buurt van Amerikaanse troepen zijn vrijgekomen. Het Pentagon en de CIA hebben hun beschuldigingen verworpen.

Het Pentagon heeft tot dusverre één incident bevestigd waarbij een groot aantal militairen - meer dan 20.000 - in aanraking kunnen zijn gekomen met chemische wapens. Het gaat daarbij om het opblazen door de Amerikanen van een Iraakse wapenopslagplaats, waar ook zenuwgas aanwezig was. Naar deze zaak is onderzoek aan de gang.

Volgens de twee ex-CIA-medewerkers, het echtpaar Robin en Patrick Eddington, was tot op het hoogste niveau geprobeerd hun - niet-geautoriseerde - onderzoek naar het gebruik van chemische wapens tijdens de Golfoorlog te hinderen. “Het bewijs van blootstelling aan chemische wapens is overweldigend, maar de regering wil het niet aanpakken”, aldus Patrick Eddington. De CIA daarentegen spreekt van “een meningsverschil”, en “om een meningsverschil te brandmerken als een doofpotaffaire is onlogisch, onterecht en gewoon fout”. (Reuter, AP)