Centre Pompidou gaat voor twee jaar dicht

PARIJS, 31 OKT. Het Centre Georges Pompidou gaat eind 1997 voor twee jaar dicht. Het centrum voor moderne kunst moet wegens overweldigend succes grondig verbouwd en opgeknapt worden. Het bouwwerk van de architecten Rogers en Piano, bekend van zijn bladderende buizen-façade, is twintig jaar oud.

De vorige directie van het populaire gebouw in het centrum van Parijs wilde de renovatie over een aantal jaren uitsmeren. De nieuwe directie, die aantrad na de benoeming vorig jaar van Alain Juppé tot minister-president, vond het ondenkbaar dat het jaar 2000 zou aanbreken terwijl het Centre nog in de lappenmand was. Daarom is nu besloten tot een snellere ingreep die heropening vóór de eeuwwisseling mogelijk maakt.

De fameuze blauwe buizen-gevel, en vooral het glaswerk erachter worden nu al opgeknapt. Tijdens de vandaag aangekondigde sluiting zullen het roltrappenhuis leidend naar het dakterras met uitzicht over de stad en de zeer druk bezochte cultuur-bibliotheek toegankelijk blijven. Het nationale museum voor moderne kunst (op de vierde verdieping) en de grote tentoonstellingsruimte (op de vijfde verdieping) gaan tijdelijk helemaal dicht. De collectie van het museum, waarvan altijd maar een fractie kan worden getoond, gaat zo veel mogelijk op reis.