Beurs worstelt met resultaat Koninklijke Olie

AMSTERDAM, 31 OKT. Op de Amsterdamse beurs hadden beleggers vanmorgen problemen met de duiding van de resultaten van Koninklijke Olie. Na enkele uitschieters noteerde het aandeel rond het middaguur een verlies van 4,50 op 281,50.

AMSTERDAM Het resultaat van Koninklijke Olie op basis van geschatte actuele kosten voor bijzondere baten vertoonde een achteruitgang van 1,2 miljard naar 1,1 miljard pond sterling. Inclusief die post - de verkoop van fijnchemie - vertoonde de winst in pond sterling juist een stijging.

Er bestond vanmorgen niet alleen onzekerheid over het aandeel Koninklijke Olie. “De hele markt is onzeker”, zei een handelaar. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde rond het middaguur een verlies van 1,21 punten op 575,88.

Eerder op de ochtend kwam KNP BT (papier, grafische systemen) met kwartaalcijfers. De winst daalde van 116 tot 38 miljoen gulden, lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel leverde twee dubbeltjes in op 37,80.

Een reeks van fondsen verloor vanmorgen terrein. Philips daarentegen zag de koers stijgen, met twee dubbeltjes tot 59,40 gulden. Dochter Polygram leverde 1,80 gulden in op 79,80. Onder banken en verzekeraars was het beeld verdeeld. ABN Amro zakte twee dubbeltjes tot 95,60 en Fortis verloor een dubbeltje op 50,20. Aegon klom zeventig cent tot 87 gulden en ING boekte een winst van twee kwartjes op 52,70 gulden.

Andere Europese beurzen waren over het algemeen lager. Londen en Frankfurt stonden beide op tien punten verlies. Op de obligatiemarkt ging er over het algemeen iets van de koersen af.

Onder de kleinere fondsen steeg De Boer Winkelbedrijven fors, als gevolg van het gisteren bekendgemaakte nieuws over de fusie met Unigro. De koers ging 12,20 gulden omhoog tot 119 gulden.

De Amerikaanse dollar was vanmorgen op de Europese wisselmarkten iets hoger. In Amsterdam noteerde de munt omstreeks het middaguur een koers van 1,6952 in vergelijking met een slotkoers van 1,6915 gulden gisteren.

In New York liep de koers gisteravond al wat op. In het Verre Oosten kreeg de dollar een terugslag te verwerken door verkopen van Japanse banken. De koers kroop weer op door uitlatingen van een hoge functionaris van het Japanse ministerie van Financiën. Die zei de voorkeur te geven aan een stabiele tot iets hogere koers van de dollar ten opzichte van de yen.

NEW YORK De effectenbeurs van New York maakte gisteren een stuurloze dag door. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen noteerde een winst van maximaal 21 punten, maar eindigde op 5993,24, een verlies van 13,78 punten.

De gang van zaken werd voornamelijk bepaald door enkele economische gegevens die werden bekendgemaakt. De economische groei van de VS in het derde kwartaal was weliswaar wat groter dan verwacht, maar daar stonden meevallende inflatiecijfers tegenover. Verder was de daling in de verkoop van nieuwe woningen kleiner dan voorzien. Het periodieke verslag van de centrale banken gaf aan dat de economische groei wat begint af te vlakken, maar daarvoor toonden handelaren nauwelijks belangstelling.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio eindigde vandaag in mineur. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 214,81 punten tot 20.466,86.