Ajax biedt Kluivert tekengeld als hij blijft

GLASGOW, 31 OKT. Ajax is bereid spits Patrick Kluivert een tekengeld en een fors salaris te betalen als hij zijn contract verlengd. In een poging Kluivert voor Ajax te behouden, zal penningmeester Van Os mogelijk dieper in de buidel tasten dan bij andere topspelers van de landskampioen het geval is geweest.

De spits, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt, kreeg inmiddels via zijn zaakwaarnemer Sigi Lens een aanbieding voorgelegd die wat betreft salaris weinig afwijkt van wat de gebroeders De Boer en Marc Overmars bij Ajax verdienen. Hun honorering, die valt in de zogenoemde A-categorie, bestaat uit een basissalaris van ongeveer een miljoen gulden en kan met premies oplopen tot twee miljoen gulden bruto.

Van Os is eventueel bereid met dit salaris als basis nog gunstiger voorwaarden te scheppen. Kluivert kan kiezen hoe lang hij wil bijtekenen: van twee tot zes jaar. “Ik wil eerst van Patrick horen of hij bereid is bij Ajax te blijven”, zei Van Os. “Dan praten we verder over de voorwaarden. Je kan in de vorm van tekengeld het een en ander verdisconteren.”

Tekengeld is een bedrag ineens bij het afsluiten van het contract. “Als Kluivert vertrekt moeten we op zoek naar een andere spits waarvoor we misschien een vergoedingssom van vijftien miljoen gulden moeten betalen”, zei Van Os. “Dan geef ik het geld liever aan een speler die we zelf hebben opgeleid. Ik betaal geen tekengeld aan een speler waarvoor ik al een vergoedingssom aan de club heb overgemaakt. Want dan moet je zo'n speler twee keer betalen. Voor Kluivert ligt dat anders. We praten hier bovendien over een zeer begaafde voetballer.”

Van Os hoopt voor de Kerst zaken te doen met Kluivert en Winston Bogarde. Ajax heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat er in de salarissfeer geen scheve verhoudingen mogen ontstaan. Van Os: “Het mag inderdaad niet zo zijn dat binnen de drie categorieën die wij kennen de ene speler twee keer zoveel verdient dan de ander. Maar er zijn onderlinge fluctuaties mogelijk. Ook met Edgar Davids en Michael Reiziger had ik vorig seizoen willen onderhandelen. Je doet een bod en je krijgt een tegenbod. Maar zover is het nooit gekomen, want hun besluit stond van meet af aan vast. Zij wilden per se weg bij Ajax.”

Ajax verdient ook dit seizoen weer goed in de Champions League. In de begroting was rekening gehouden met twee gewonnen wedstrijden en een gelijkspel. Dat streven is na drie zeges en gunstige vooruitzichten op het bereiken van de kwartfinales al overtroffen. Los van het startgeld van vier miljoen gulden verdiende Ajax inmiddels nog eens 4,2 miljoen gulden.