'Zonder escape raak je opgebrand'

Naam: Guus Reith

Leeftijd: 55 jaar

School: Niels Stensencollege, Utrecht

Vak: Duits

Veel oudere leraren houden het niet vol. De kosten van wachtgelden spelen een belangrijke rol bij de deze week behandelde onderwijsbegroting.

“Van eind oktober tot begin mei 'duik ik onder', zoals mijn vrouw zegt. Dat is voor mij een extreem drukke periode. Als ik dan niet elke dag zou hardlopen en 's avonds na het eten niet een dutje zou doen, dan zou ik het nooit volhouden.

De laatste jaren is het lesgeven aanmerkelijk zwaarder geworden. Dat komt zowel door een veranderde mentaliteit van de leerlingen als door mijn leeftijd. Toen ik in 1970, na mijn studie Duits, hier op school kwam was er veel meer respect bij de leerlingen. Als je toen 'stilte' riep, was het stil. Tegenwoordig moet je de leerlingen er eerst van overtuigen dat het zinvol is om naar de leraar te luisteren. Bovendien is hun concentratievermogen een stuk geringer.

Ik merk hoe langer hoe meer dat de leeftijd een rol gaat spelen. Een jaar of acht geleden was ik nog soepel genoeg om spanningen die zich wel eens voordoen op te vangen. Tegenwoordig moet ik dus hardlopen om mij te kunnen afreageren en alles, na een zware dag, even op een rijtje te zetten. Mijn eigen concentratievermogen is eveneens sterk verminderd zodat ik aanzienlijk langer doe over het nakijken van repetities en het voorbereiden van lessen.

Naast het sporten houdt ook de 'intervisie' mij op de been. Eén collega is belast met het begeleiden van leraren; hij bespreekt de problemen die we in de klas tegenkomen en hoe we die moeten oplossen. Dat is voor mij een grote steun.

Het grootste plezier op school beleef ik als cultureel coördinator. Als theatergek probeer ik de kinderen te interesseren voor het toneel, zowel actief door te spelen, als passief door naar de schouwburg te gaan. Het is fantastisch om te zien dat dat ook lukt. Ik kom regelmatig in het weekend een leerling in de schouwburg tegen. De school heeft mij voor deze taak drie uur per week gegeven.

Als je als leraar niet een goede escape hebt en niet regelmatig aan stofvernieuwing doet, raak je snel opgebrand. Ik denk dat ik, zoals het nu gaat, het nog tot mijn 62e kan volhouden. Ik voel mij beslist nog niet te oud, ook al ben ik aan het eind van elk schooljaar total loss.''