VERSE LIMABONEN MET VENKELKNOL

Verse limabonen zijn helaas moeilijk verkrijgbaar, maar zeker de moeite van het zoeken waard. Verse limabonen zijn namelijk malser en zoeter, het vruchtvlees is minder korrelig en het vel is dunner. Als u ze niet kunt vinden, kunt u voor dit recept ook gedroogde limabonen gebruiken. Week gedroogde bonen minstens acht uur.

Voor 4 tot 6 personen:

500 gram verse limabonen, of circa 250 gram gedroogde

circa 1 liter water

1 blokje kippen- of groentenbouillon

1 stengel bleekselderij, in drieën gesneden

2 wortels, in tweeën gesneden

3 of 4 takjes verse bladpeterselie

2 takjes verse tijm

1 theelepel peperkorrels

Doe de bonen in een ruime pan en giet het water er over zodat ze onder water staan. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook op een hoog vuur. Laat een paar minuten krachtig koken, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Kook verse limabonen in circa 20 minuten gaar en geweekte bonen in circa 30 minuten tot twee uur gaar. Giet de gare bonen af, verwijder de groenten en kruiden en zet de bonen weg.

3 eetlepels olijfolie

100 gram blokjes spek

200 gram grof gehakte venkelknol

100 gram in plakken geneden prei

50 gram in plakken gesneden bleekselderij

100 gram grof gehakte ontvelde tomaten

zout en versgemalen peper

Verhit de olie in een zware pan. Doe er de spekjes in en roerbak 2 tot 3 minuten op een hoog vuur. Voeg de venkelknol, prei en bleekselderij toe, draai het vuur iets lager en bak circa 10 minuten, of tot de groenten bijna gaar zijn. Schep er de tomaat door, breng op smaak met zout en peper en laat nog even bakken tot de groenten volledig gaar zijn. Schep er de uitgelekte bonen door en laat doorwarmen onder af en toe omscheppen. Breng zonodig verder op smaak met zout en peper.