Verdachte Serviërs nu politieman in Bosnië

SARAJEVO, 30 OKT. Vier Bosnische Serviërs die door het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië in staat van beschuldiging zijn gesteld, werken openlijk als politieman in de Servische Republiek in Bosnië.

Dat is gisteren gezegd door Colum Murphy, de woordvoerder van Carl Bildt, de 'vredescoördinator' in Bosnië. Bildt heeft, zo zei Murphy, veel druk uitgeoefend op de leiding van de Servische Republiek om de vier aan te houden. “We hebben brieven geschreven, we hebben met de leiding in Pale gesproken, we hebben eisen gesteld”, aldus Murphy. Maar die druk heeft geen enkel effect gesorteerd.

De vier behoren tot de 75 ex-Joegoslaven die door het VN-tribunaal in Den Haag in staat van beschuldiging zijn gesteld wegens oorlogsmisdaden. De vier zijn Mladen Radic, Miroslav Kvocka, Zeljko Mejakic en Nedjelko Timarac. De eerste drie worden verdacht van zware mishandeling van moslims in het gevangenkamp Omarska, niet ver van Prijedor in het noorden van Bosnië. Timarac heeft volgens het tribunaal oorlogsmisdaden gepleegd in het kamp Keraterm, eveneens bij Prijedor.

Drie van de vier verdachten werken gewoon als politiemannen in Prijedor. Mejakic is plaatsvervangend chef van politie in het stadje Omarska. De NAVO-vredesmacht IFOR bleek daar bij navraag gisteren niet van op de hoogte te zijn.De troepen van IFOR moeten verdachte oorlogsmisdadigers aanhouden als ze met hen in contact komen, maar IFOR zoekt niet speciaal naar oorlogsmisdadigers. Volgens een IFOR-woordvoerder is men zich er bij de vredesmacht niet van bewust ooit in contact te zijn gekomen met een van de vier genoemde verdachten.

De regering in Sarajevo heeft gisteren een Bosnische Kroaat, Franjo Markovic, in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden. Hij zit in een gevangenis in Sarajevo. Vorige week werd een Bosnische Serviër door de Bosnische autoriteiten opgepakt en van oorlogsmisdaden beschuldigd toen hij in Sanski Most zijn vroegere woning bezocht.

De Kroatische regering heeft een aantal Kroatische Serviërs die onlangs onder een nieuwe amnestiewet werden vrijgelaten, opnieuw gearresteerd. De amnestiewet, die onder zware internationale druk tot stand kwam, leidde tot de vrijlating van 94 Kroatische Serviërs die op verdenking van wandaden tijdens de oorlog in Kroatië vast zaten. Van de 94 vertrokken er na hun vrijlating 45 naar Joegoslavië. Van de overigen zijn er inmiddels 27 opnieuw gearresteerd en beschuldigd van misdrijven als brandstichting, verkrachting en moord, zo deelde gisteren het Kroatische ministerie van Justitie mee.

Tot de nieuwe arrestaties zaten in totaal 103 Kroatische Serviërs wegens oorlogsmisdaden in de gevangenis. Van hen zijn er 26 al veroordeeld; de anderen wachten op hun proces. (AP)