Unigro kampt met verlies van omzet

ROTTERDAM, 30 OKT. Levensmiddelengroothandel Unigro, in 1925 begonnen als kleine lokale grossierderij in Breda, heeft de laatste jaren onder de leiding van de huidige eigenaar E. Albada Jelgersma een sterke groei doorgemaakt. Het bedrijf maakte in boekjaar 1995 een nettowinst van 25,2 miljoen gulden bij een omzet van 4,1 miljard gulden.

De levensmiddelengroothandel die zelfstandige supermarkten belevert en zelf een aantal eigen supermarkten exploiteert, is actief in Nederland, België en Spanje. Het bedrijf belevert volgens de informatiedienst Foodnet circa 3.300 winkels, waarvan 900 in eigen land onder de namen Super, Spar en Cirkel. Er werken totaal 6.600 medewerkers. Unigro's marktaandeel in Nederland bedraagt circa 8,5 procent.

In België is Unigro actief met de Spar-formule. Circa 500 zelfstandige ondernemers hebben zich hier onder Spar bij Unigro aangesloten. In Spanje exploiteert Unigro 270 eigen supermarkten onder de naam Super El Arbol. Daarnaast worden ongeveer 30 Cash & Carry zaken in eigen beheer geëxploiteerd.

Unigro heeft het volgens Food Net met haar drie winkelformules Super, Spar en Cirkel in Nederland niet makkelijk gehad het afgelopen jaar. Het gemiddelde marktaandeel daalde in 1996 naar 8,7 procent, waarmee de trend van de afgelopen jaren werd doorgezet (1994: 9,38 procent). Dit omzetverlies wordt vooral toegeschreven aan de achterblijvende omzet van het aantal kleine winkels onder de Cirkel-formule en aan herstructurering onder de voormalige Vezo-winkels.

Hoewel het uitgangspunt bij Unigro is dat marge boven prijsverlaging gaat, ontkwam ook Unigro niet aan de algehele tendens van scherpe prijsconcurrentie in de levensmiddelenhandel.