Topman Lonrho treedt af

LONDEN, 30 OKT. De topman van het Britse conglomeraat Lonrho, de Duitser Dieter Bock, treedt af. Hij verkoopt bovendien zijn belang van 18,3 procent in het concern aan de Zuidafrikaanse mijnbouwgigant Anglo American, die daardoor 25,9 procent in handen krijgt. Bock zei gisteren het besluit te hebben genomen om de schijn te vermijden dat hij persoonlijk voordeel zou kunnen behalen bij de voorgenomen opsplitsing van Lonrho.

Bock werd begin 1993 binnengehaald door Roland “Tiny” Rowland, de man die Lonrho in ruim dertig jaar tijd had getransformeerd van een slapend landbouwbedrijf in het vroegere Rhodesië tot een internationaal concern met belangen in vele sectoren. De nu 78-jarige Rowland, een van de kleurrijkste figuren in het Britse bedrijfsleven, moest eind 1994 het veld ruimen. Het concern bestaat nog uit divisies mijnbouw, hotels en handel. Bock heeft aangegeven na de verzelfstandiging de divisie handel te willen leiden en er een belang in te zullen nemen. Het gaat voornamelijk om autodealers en handel in landbouwprodukten in Afrika. Na de opsplitsing zal Lonrho alleen nog een mijnbouwconcern zijn. (Reuter)