Storm richtte weinig schade aan

ROTTERDAM, 30 OKT. De zuidwesterstorm die gisteren over Nederland trok, heeft weinig schade aangericht. De harde wind zorgde voornamelijk voor overlast op en langs het water en op de wegen.

De storm met een gemiddelde windkracht 9 en windstoten van 25 meter per seconde trof vooral de kustprovincies. In Zeeland verwachtte Rijkswaterstaat dat het opgestuwde water tot rond de 3,70 meter boven NAP zou stijgen. Het water kwam echter niet hoger dan rond de 3,50 meter boven NAP. De schuiven in de Oosterscheldedam die uit voorzorg neer waren gelaten, konden tegen 19.30 uur weer omhoog.

De boten van de veerdiensten Kruiningen-Perkpolder en Vlissingen-Breskens werden gisteren in de voormiddag aan de kant gehouden. Zij konden door het hoge water niet aanmeren.

In de regio Rijnmond liepen verscheidene kades onder water. De politie takelde enkele auto's weg.

Ook leverde de storm stankoverlast op voor omwonenden van een uitgebrande cacao-fabriek in Wormerveer. De bewoners van West-Knollendam kregen het advies hun dorp voor de nacht te verlaten. De wind blies de rook van de smeulende resten over het dorp.

Het treinverkeer ondervond in het gehele land vertraging wegens gladde sporen door afgewaaide bladeren.

In de nacht van maandag op dinsdag zorgde de storm vooral op het water voor problemen. In Krimpen aan den IJssel werd een veerboot-in-aanbouw van een werf geblazen. Op het IJsselmeer kwamen maandagavond vier plezierjachten in moeilijkheden. (ANP)