Paranoia-thriller in winters Chicago

Chain Reaction. Regie: Andrew Davis. Met: Keanu Reeves, Morgan Freeman, Rachel Weisz, Fred Ward, Brian Cox. In 35 theaters.

De naam van regisseur Andrew Davis staat doorgaans garant voor een actiefilm die net iets meer biedt dan bekwaam in goede banen geleid stunt- en trucagewerk. Zo regisseerde hij de enige interessante film van zowel Chuck Norris (Code of Silence, 1985) als van Steven Seagal (Under Siege, 1992), en de meest geslaagde van de high-tech-moderniseringen van een televisieserie uit de jaren zestig (The Fugitive, 1993). Zijn stijl is ouderwets ambachtelijk, soepel en soms geestig. De plaatstalen charme en efficiënte allure van Davis' geboortestad Chicago werden zelden zo adequaat filmisch vormgegeven als in Chain Reaction, een paranoia-thriller vol spectaculaire ontploffingen, achtervolgingen op exotische locaties (een opgehaalde brug, een bevroren meer) en een consequent volgehouden bittere kou.

Het scenario heeft heel wat minder om het lijf. Ondanks het gebruik van Internet en de ontdekking van een milieuvriendelijke energiebron door waterstof af te splitsen is ook dit verhaaltje een behoorlijk ouderwetse aangelegenheid. Na de vondst van de eeuw in een universiteitslaboratorium, ontdekt projectassistent Keanu Reeves dat de leider van het onderzoeksteam vermoord is door snoodaards van een concurrerend geheim researchcentrum. Vlak daarna vliegt het hele lab de lucht in en worden Reeves en een Engelse natuurkundige (Rachel Weisz) achtervolgd door de FBI en de CIA. Niemand is meer te vertrouwen, en slechts door inventieve toepassing van overlevingstechnieken slagen beiden erin te ontsnappen aan hun belagers. De meest voor de hand liggende oplossing - een telefoontje naar een wakkere journalist - wordt, eveneens zoals gebruikelijk in dit genre, over het hoofd gezien.

Behalve de overtuigende actiescènes imponeren ook de hoofdrolspelers. Reeves is net als in Speed een sympathieke buitenstaander en de Engelse Weisz steelt, na een onopvallend debuut in Stealing Beauty, de show als wakker gekuste timide geleerde. Veel raffinement bevat Chain Reaction niet, maar het is doeltreffende pulp van bovengemiddeld niveau.