Onderzoek naar vijf steunoperaties

Het onderzoek van de Rekenkamer concentreerde zich op vijf steunoperaties van de overheid:

- De reddingsoperatie van Fokker in 1987. De staat nam toen deel aan een aandelen-emissie van Fokker en verwierf daarmee een belangrijke minderheidsdeelneming in de vliegtuigbouwer.

- De gefaseerde afstoting van de staatsdeelneming in autofabrikant NedCar in 1991 aan het Zweedse Volvo en het Japanse Mitsubishi. Die afstoting is gespreid over de periode 1991 tot 1998. De operatie gaat gepaard met een gedeeltelijke omzetting van ontwikkelingskredieten die al aan het bedrijf waren verstrekt. Tevens werd de verkoopopbrengst van de eerste tranche van de staatsaandelen omgezet in een verliesgarantie op de Volvo 400-serie.

- De verkoop van de staatsdeelneming in Fokker aan het Duitse DASA in 1992-1993. In het kader van deze transactie zijn o.a. achtergestelde leningen met staatsgarantie verstrekt. En de vermogenversterking van Fokker in 1994, de zogenoemde techolease-constructie.

- De steun die de overheid verleende vlak voor het faillisement van DAF en bij de daarop volgende oprichting van DAF Trucks met staatsdeelneming in 1993.