Onderzoek invoering paspoort

DEN HAAG, 30 OKT. Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) laat een extern bureau onderzoek doen naar de wijze waarop het nieuwe paspoort is ingevoerd.

Kohnstamm schrijft dit aan de Tweede Kamer. Twee weken geleden werd bekend dat het paspoort gemakkelijk blijkt te vervalsen. Het interregionaal rechercheteam (IRT)Noord- en Oost-Nederland ontdekte dit bij de ontmanteling van een organisatie van mensensmokkelaars. De Kamer, die er vanuit ging dat het paspoort goed was beveiligd, eiste dat Kohnstamm een grondig onderzoek instelde.

Kohnstamm laat het bureau onderzoek doen naar de beveiliging, de kosten en de prijsstelling van het paspoort. Tevens wordt onderzoek gedaan naar de vraag of het paspoort centraal of decentraal (door de gemeenten) moet worden gepersonaliseerd. Met het oog op de consument werd de uitgifte en de personalisering van het paspoort enkele jaren geleden uitbesteed aan de gemeenten. Verder gaat het bureau na hoe Kamer en kabinet drie jaar geleden hebben besloten tot de invoering van het huidige document.

Kohnstamm schrijft verder dat de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) hem op 20 juni van dit jaar heeft laten weten dat er tientallen vervalsingen van het nieuwe model door opsporingsinstanties waren onderschept. Aanbevolen werd om speciale inkt op de binnenkant van het laminaat van het document aan te brengen, zodat de bedrukking wordt beschadigd als de pasfoto wordt verwijderd. Volgens het Bundeskriminalamt, controleur van het Nederlandse paspoort, levert dat een verbetering van de bescherming tegen fotowisselingen op.

Kohnstamm schrijft aan de Kamer dat hij de producent van het paspoort, Enschede/Sdu, opdracht heeft gegeven een aantal proefexemplaren met deze techniek te drukken. Kohnstamm wil deze beveiliging van het document binnenkort invoeren. Hij sluit echter niet uit dat er nog meer nieuwe beveiligingskenmerken moeten worden aangebracht als hij van het IRT Noord- en Oost-Nederland alle gegevens heeft gekregen over de aangetroffen vervalste paspoorten.