Koeman-loos Feyenoord ongeorganiseerde bende

ROTTERDAM, 30 OKT. Feyenoord klungelde er gisteravond flink op los tegen Espanyol (0-1), maar toch moet aanvoerder Ronald Koeman ook prettige gevoelens hebben gehad. Want het is leuk om te merken dat je op je oude dag onmisbaar bent. Koeman was geschorst en keek diep weggedoken in zijn regenjas op de tribune toe. Zonder hem is de Rotterdamse ploeg een ongeorganiseerde bende.

Feyenoord was er gisteravond rijp voor om zijn knappe 3-0 zege uit de eerste wedstrijd tegen Espanyol alsnog te verspelen. De tegenstander kwam snel op de gewenste voorsprong, maar drong daarna vreemd genoeg nauwelijks meer aan. Feyenoord-trainer Arie Haan wist niet wat hij zag. “Ik begreep er niets van, maar ik vond het prima zo”, zei hij opgelucht na de 1-0 nederlaag. Haan deed geen moeite het zwakke optreden van zijn elftal te verbloemen. “Het was niet veel.” Toch lachte de trainer breeduit. “Het belangrijkste is dat we er vrijdag bij de loting nog bij zijn.”

Haan maakt zich geen al te grote zorgen voor de komende tijd. Zondag tegen FC Groningen is Ronald Koeman weer terug in de ploeg. De routinier speelt in zijn laatste seizoen als voetballer helemaal niet zo geweldig, maar weet met zijn gewiekste verdeel-en-heers-tactiek orde en rust binnen het elftal te brengen. Daar slaagde gisteravond geen ander ook maar bij benadering in. Bernard Schuiteman en Geoffrey Claeys zijn beiden genoemd als mogelijke opvolger van Koeman, maar zij zorgden tegen Espanyol voor wanorde in het centrum van de defensie. Schuiteman beoordeelde hoge ballen voortdurend verkeerd en de Belg Claeys liet ballen van zijn voet springen en passte vaak slecht.

Feyenoord had de pech dat ook de langdurig geblesseerde Jean-Paul van Gastel ontbrak. “Elke ploeg in de wereld heeft het moeilijk als het in de as twee spelers mist”, wist Haan. Bijna had Feyenoord in het hart van het elftal zelfs nog een derde man moeten missen. Keeper Ed de Goey raakte zondag in de slotfase tegen Utrecht geblesseerd aan zijn knie en het was lang onzeker of hij tegen Espanyol kon meedoen. Pas gisterochtend bij een laatste test bleek hij fit genoeg. Hij ging tijdens de warming-up voor de wedstrijd veel eerder terug naar de kleedkamer dan de andere Feyenoorders, maar toonde zich later negentig minuten lang een betrouwbare doelman. “Hij was geen honderd, maar 150 procent”, complimenteerde Haan zijn keeper.

De Goey bleef ondanks het geknoei voor zijn neus kalm. Hij was al na negen minuten kansloos nadat een schot van Arteaga door Van Wonderen van richting werd veranderd. Espanyol had door de snelle voorsprong onverwachts uitzicht op de volgende ronde, maar de Spaanse ploeg ging niet bepaald energiek op jacht naar de benodigde tweede en derde treffer. “Ze waren doodsbenauwd”, dacht Haan te weten. “Espanyol draait in de competitie net weer lekker en als het hier een grote nederlaag om de oren had gekregen, zou alles weer opnieuw beginnen.”

Die houding kwam Haan goed uit. “Daarom heb ik alles bij ons maar laten staan. Er gebeurde toch niets. Ik had alles wel door elkaar kunnen pleuren, maar dan was er misschien paniek ontstaan.” De Feyenoord-trainer zag bij zijn spelers de angst om initiatief te nemen en van directe tegenstanders weg te lopen. “In de rust heb ik gezegd dat als ik zelf had meegedaan, ik niet had geweten waar ik de ballen zou moeten spelen. Er stond niemand vrij.”

Haan werkte de onrust wellicht zelf in de hand door te kiezen voor een tactiek met vijf verdedigers. Behalve Claeys en Schuiteman stonden Boateng, Fräser en Graff achterin. Het was vaak te vol in het gebied voor De Goey. Als Feyenoord met 2-0 was achtergekomen, had hij voor een omzetting gekozen, zei Haan na afloop. “Dan had ik een extra aanvaller ingezet in plaats van een verdediger.” Zo ver kwam het echter niet.

Na de 1-0 van Espanyol was de beste kans voor het kwakkelende Feyenoord. In de 35ste minuut liet Pablo Sánchez zich eindelijk eens van zijn goede kant zien met een goede passeeractie. Alleen voor Espanyol-doelman Toni schoot de Argentijn echter te zwak in. Daarna volgde tot twee keer toe een rebound, maar zowel Giovanni van Bronckhorst als Gaston Taument - na De Goey de beste Feyenoorder - kreeg de bal niet in het Spaanse doel. Het waren de meest spectaculaire acties in een pover duel.

De gelijkmaker zou Feyenoord al voor rust in veilige haven hebben gebracht. Een treffer zou tevens een beloning zijn geweest voor de 28.000 toeschouwers die in de kou toch op de wedstrijd waren afgekomen. Haan zei na afloop wel degelijk aan de trouwe aanhang te hebben gedacht. “Maar als het niet gaat, gaat het niet”, excuseerde de trainer zich. “Of het onze slechtste wedstrijd van het seizoen was? Dat is niet belangrijk.”