Joods auteur geschoffeerd door Franse burgemeester

TOULON, 30 OKT. De burgemeester van de Israelische stad Herzliya heeft gisteren de stedenband met de Franse stad Toulon opgezegd nadat burgemeester Jean-Marie Le Chevallier van Toulon, lid van het extreem-rechtse Front National (FN), besloot een eerbetoon aan de joodse schrijver Marek Halter te verbieden.

Volgens Le Chevallier pleit Halter, die tijdens de jaarlijkse boekenbeurs van 22 tot 24 november geëerd zou worden, openlijk voor een ruimhartig Frans immigratiebeleid. Le Chevallier heeft voorgesteld in plaats daarvan voormalig actrice Brigitte Bardot te eren, die dit jaar haar memoires publiceerde, en die onlangs in het nieuws kwam door lovende woorden voor Jean-Marie Le Pen, leider van het FN.

Halter, een Pools-joodse overlevende van de Holocaust, heeft in een reactie gezegd dat dit “de eerste keer is sinds ik als 14-jarige in Frankrijk aankwam (-) dat ik persoonlijk racisme heb ervaren”. Halter, vooral bekend door zijn boek Herinnering aan Abraham, zal de beurs desondanks bezoeken.

Schrijvers hebben tegen de beslissing van Le Chevallier geprotesteerd en de Franse minister van Cultuur, Philippe Douste-Blazy, heeft voorgesteld de organisatie van de beurs over te nemen van de locale overheid, om het eerbetoon alsnog te laten doorgaan. Bewoners van Toulon willen Halter tijdens de beurs een alternatieve prijs uitreiken.

Le Chevallier kwam eerder in conflict met kunstenaars, onder meer nadat hij een populaire rap-groep de toegang weigerde tot een muziekfestival. Ook een van de twee andere FN-burgemeesters in Frankrijk, Jacques Bompard in Orange, is beschuldigd van censuur. Hij zou hebben gelast antiracistische en links-georiënteerde boeken uit de gemeentebibliotheek te verwijderen. Bompard zegt dat hij slechts heeft geprobeerd het aanbod gevarieerder te maken. (AFP, Reuter)