Jeltsin in conflict met leiders regio's

MOSKOU, 30 OKT. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft gedreigd zich harder op te stellen jegens de leiders van de 89 Russische regio's. De president sprak gisteren per telefoon vanuit het sanatorium waar hij op zijn hartoperatie wacht met de chef van zijn staf, Anatoli Tsjoebais.

Deze leidt dezer dagen een conferentie over de betrekkingen tussen de regio's en het centrum, Moskou. In dat gesprek zei Jeltsin dat hij de leiders van de regio's wil ontmoeten. Tsjoebais zei tegen het persbureau Interfax dat Jeltsin vastbesloten is elk besluit van de regionale leiders en de parlementen van de regio's te torpederen als het in strijd is met het beleid van Moskou. “Er komen harde gesprekken met de leiders van de regionale besturen”, aldus Tsjoebais, die daaraan toevoegde dat die laatsten “niet leuk” zullen vinden wat de president hun gaat vertellen.

Na de ineenstorting van het communisme benoemde Jeltsin zelf de gouverneurs van de 89 regio's waaruit Rusland bestaat. In 52 van de regio's worden deze herfst verkiezingen gehouden, waarbij tegenstanders van Jeltsin tot gouverneur zijn of worden gekozen. De oppositionele communisten en andere critici van Jeltsin hebben tot nu toe in vijf regio's gewonnen en Jeltsins aanhangers staan in veel andere regio's onder druk. Veel leiders van de regio's aarzelen de opbrengst van hun vaak grote natuurlijke hulpbronnen te delen met het centrum, Moskou, en de centrale overheid te helpen het enorme begrotingsgat te dichten. Het Kremlin is een grote campagne begonnen om belastingontduikende bedrijven tot de orde te dwingen. Daarvoor heeft het de medewerking van de regionale leiders nodig, maar die zijn weinig geneigd die te geven. Het begrotingstekort heeft al tot aanzienlijke arbeidsonrust geleid en dreigt ook tot onrust in de strijdkrachten te leiden.

Artsen van Jeltsin hebben gisteren laten weten dat bij de voorbereiding van de hartoperatie van de president alles volgens plan verloopt. Ze hebben gesuggereerd dat de operatie mogelijk al eind volgende week wordt verricht. (Reuter)