Israeliërs betogen tegen een ontruiming van Hebron

TEL AVIV, 30 OKT. Circa 20.000 Israeliërs hebben gisteravond in het centrum van Jeruzalem gedemonstreerd tegen het voornemen van de regering-Netanyahu over te gaan tot de terugtrekking van het leger uit de grootste delen van de stad Hebron. Het waren aanhangers van premier Netanyahu uit nederzettingen in bezet gebied en elders uit het land, die in de stromende regen naar Jeruzalem waren gekomen om uitdrukking te geven aan hun teleurstelling dat de man die ze tot premier hadden gekozen op het punt staat de akkoorden met de Palestijnen na te komen.

“Buig niet voor de goyiem (niet-joden) en geef geen delen van het vaderland op. We zijn hier gekomen om je (Netanyahu) te steunen en om het bewijs te leveren dat er grote steun is om inzake Hebron stand te houden”, zei rabbijn Dov Lior uit Kiryat Arba, de joodse wijk nabij Hebron.

De demonstratie was aanzienlijk minder emotioneel dan protestbijeenkomsten die indertijd in Jeruzalem plaatshadden tegen de vredespolitiek van de regering-Rabin. De sprekers onthielden zich van persoonlijke aanvallen op Netanyahu. Wel verspreidden leden van de nationalistische Kach-beweging stickers met de foto waarop de handdruk is te zien tussen Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat. “Deze combinatie is gevaarlijk voor Israel”, luidt de tekst.

Radio Israel meldde vanmorgen dat later op de dag de besprekingen tussen Israel en de Palestijnen over de ontruiming van Hebron in Tel Aviv worden hervat. Uit vrees voor provocaties van de zijde van kolonisten in Hebron tegen de Palestijnen eist de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, intussen dat de bewegingsvrijheid van de gevaarlijkst geachte kolonisten in Hebron aan banden wordt gelegd. De krant Yediot Ahronot meldt dat wordt overwogen tijdens de ontruiming van Hebron door het leger de joodse enclave in de stad een uitgaansverbod op te leggen.

Gisteren is een elfjarig Palestijns jongetje, Hilmi Shoushi, die zondag volgens Palestijnen door een kolonist werd doodgeslagen, in zijn dorp Husan, nabij Betlehem, begraven. Na de begrafenis braken onlusten uit tussen jongeren die stenen gooiden, en Israelische soldaten. Het dorp Husan werd daarna enkele uren aan een uitgaansverbod onderworpen. De lijkschouwing in Israel heeft niet kunnen uitmaken of de jongen als gevolg van een val is overleden of door slagen op zijn hoofd.

Nahum Korman, een kolonist uit de nederzetting Hadar Beitar die in verband met de dood van de jongen is aangehouden, weigert met de politie samen te werken om in deze zaak klaarheid te brengen. Hij wordt in voorarrest gehouden. Sedert dit voorval en de dood van twee Palestijnen vorige week, waarvoor de Palestijnen kolonisten verantwoordelijk houden, omschrijft de Palestijnse radio de kolonisten als 'terroristen'.

    • Salomon Bouman