Haagse raad reageert met instemming op Deetman

DEN HAAG, 30 OKT. De Haagse gemeenteraad is tevreden over de verwachte benoeming van Tweede-Kamervoorzitter W. Deetman tot burgemeester van Den Haag. De meeste partijen in de gemeenteraad menen dat de grote bestuurlijke ervaring van Deetman en zijn bekendheid met de landelijke politiek van grote waarde voor Den Haag kunnen zijn.

De VVD, de grootste raadsfractie, is van mening dat Deetman door zijn bekendheid in politiek Den Haag een belangrijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van de financiële problematiek, de ruimtelijke krapte en de eventuele vorming van een stadsprovincie Haaglanden of een gemeentelijke herindeling. Bovendien is Deetman volgens vice-voorzitter B. Bruins van de VVD-fractie een “goede communicator en een stevige persoonlijkheid”. Bruins: “Deetman is een stevige vent, die in staat moet worden geacht ook in de Schilderswijk in goed Nederlands, dat wil zeggen in begrijpelijke taal, het gemeentelijke beleid uit te leggen.”

De PvdA is “uitermate tevreden” over de verwachte benoeming. De partij meent dat Deetman door zijn “bestuurlijke kracht” de geschikte persoon is om Den Haag “op de kaart te zetten”. Fractievoorzitter P. Heijnen: “We telden lange tijd minder mee dan Amsterdam en Rotterdam. We hopen dat Deetman daar verandering in kan brengen door zijn contacten met de rijksoverheid en de departementen. Deetman heeft wat dat betreft evenveel in huis als burgemeester Havermans, en misschien nog iets meer. Deetman is iemand die zich niet laat wegpoetsen.”

Het CDA in Den Haag wil officieel pas reageren na de definitieve benoeming. Wel zegt raadslid P. Den Dulk: “Iemand met zo veel bestuurlijke ervaring is natuurlijk een prima burgemeester. Bovendien heeft Deetman een grote affiniteit met Den Haag. Hij heeft diverse keren zijn betrokkenheid bij Den Haag kenbaar gemaakt.”

De Haagse raadsfractie van GroenLinks geeft Deetman als burgemeester van Den Haag “het voordeel van de twijfel”. Fractievoorzitter N. Roozenburg: “Deetman komt niet flitsend over. Het is de vraag of hij de bruisende figuur is waar we in een tamme raad als de onze behoefte aan hebben. Onze indruk is dat Deetman een vrij formalistische man is, stug in de omgang. Wij hadden een voorkeur voor een vrouw van sociaal-liberale huize, afkomstig van D66 of VVD, iemand als het VVD-Kamerlid Anne-Lize van der Stoel. Dat heeft niet zo mogen zijn. We motten het er mee doen. Maar misschien zeg ik over twee jaar wel 'wat een ontzettend aardige burgemeester' ”.