Fransman eerste president centrale bank Bosnië

SARAJEVO, 30 OKT. De Fransman Serge Robert is op voordracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benoemd tot president van de centrale bank van Bosnië-Herzegovina. Dat heeft de Zweed Carl Bildt, die de leiding heeft bij de wederopbouw in Bosnië, gisteren bekendgemaakt.

Krachtens de vredesakkoorden van Dayton moet de president van de centrale bank een buitenlander zijn op voordracht van het IMF. In het bankbestuur zijn ook drie andere leden benoemd, een moslim, een Kroaat en een Bosnische Serviër. Alle vier krijgen een termijn van zes jaar. De centrale bank wordt de enig verantwoordelijke voor de uitgifte van geld en het monetaire beleid in Bosnië-Herzegovina. De bevoegdheden moeten nog worden vastgelegd in een wet, waarvoor de vier bestuursleden vóór 1 december een ontwerp moeten presenteren aan het driekoppige presidentschap van Bosnië. (AFP, KRF)