Franse oud-minister rapporteerde aan Oostblok; 'Charles Hernu was spion'

PARIJS, 30 OKT. Charles Hernu, van '81 tot '85 minister van Defensie in de eerste socialistische regering-Mauroy onder het presidentschap van François Mitterrand, is in de jaren '50 en '60 spion geweest voor het Oostblok. Dat schrijft het Franse weekblad L'Express vandaag na een onderzoek van maanden.

De socialistische politicus zou als 29-jarige radicaal politicus in opkomst eerst door de Bulgaarse, daarna door de Roemeense en ten slotte door de Sovjet-geheime dienst zijn geworven om inlichtingen over het politieke leven in Frankrijk door te geven. Zijn kostbare levensstijl zou hem kwetsbaar hebben gemaakt voor de verleiding van steeds beter betaalde rapportages aan de communistische spionagediensten.

Uit niets is gebleken dat Hernu in de jaren '80 als minister nog steeds een dubbelspel speelde, laat staan dat staatsgeheimen zouden zijn uitgelekt, zoals het geval was bij Günther Guillaume, de rechterhand van bondskanselier Brandt, die jaren voor Oost-Duitsland spioneerde. Toen Mitterrand in 1992 hoorde van Hernu's rol zou hij het dossier als staatsgeheim hebben laten opbergen. Hernu was twee jaar eerder aan een hartaanval overleden. De centrum-rechtse regeringen van de premiers Balladur en Juppé (onder president Chirac) hebben het dossier sindsdien ook geheimgehouden.

Het hoofd van de geheime dienst uit de tijd van Hernu's ministerschap reageerde vanmorgen verbaasd. Hij kan zich niet herinneren dat hij in zijn frequente omgang met Hernu ooit iets heeft gemerkt van een houding die in het licht van deze onthullingen begrijpelijk is.

François Hollande, parlementariër en woordvoerder van de Parti Socialiste, reageerde vanochtend terughoudend op het bericht. “Is er sprake geweest van manipulatie, waarom komen deze feiten nu uit de lucht vallen?”, vroeg hij zich af. “Wij socialisten herinneren ons dat Charles Hernu als minister van Defensie destijds buitengewoon vastberaden was ten opzichte van de Sovjet-Unie en over de noodzaak over te gaan tot plaatsing van kruisraketten in Europa.”

Hernu was jarenlang een naaste politieke strijdmakker van François Mitterrand. Zijn anti-communisme in latere jaren zou de aanstaande president zelfs hebben overtuigd van een steviger houding ten opzichte van de Sovjet-dreiging met SS-20's dan Mitterrand geneigd was aan te nemen. Hij moest in 1985 aftreden naar aanleiding van de bomaanslag in de haven van Auckland door de Franse geheime dienst van de Rainbow Warrior, het actieschip van Greenpeace. Hernu's zoon Patrice heeft president Chirac om volledige opheldering gevraagd.