Filmers tegen subsidiestop Ivens-stichting

AMSTERDAM/PARIJS, 30 OKT. De Franse filmwereld vindt dat staatssecretaris Nuis van Cultuur de subsidie aan de Europese Stichting Joris Ivens moet voortzetten. In een petitie vragen ze de bewindsman terug te komen op zijn besluit de geldkraan dicht te draaien.

M. Loridan-Ivens, de weduwe van de in 1989 overleden filmer, overhandigt de petitie morgen in Parijs aan de Nederlandse ambassadeur H. Wijnandt. Tot de ondertekenaars behoren bekende filmmakers als Claude Lelouch, Michel Piccoli en Jean-Claude Carrière.

De Europese Stichting Joris Ivens in Amsterdam werd in 1990 opgericht met als taak het beheren van het archief en het onder de aandacht brengen van het werk van de documentairemaker. Het ministerie gaf jaarlijks 250.000 gulden subsidie. Voor de komende vier jaar vroeg de stichting 280.000 gulden per jaar. Nuis vindt dat de stichting te weinig vorderingen maakt. De Raad voor Cultuur gaf een negatief advies over de subsidie-aanvraag.