Eerste vertoning van vroege film Ernst Lubitsch in Lantaren/Venster

Vroege films van Ernst Lubitsch. 7 t/m 10 november. Rotterdam, Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133. Inl. 010-4361331.

ROTTERDAM, 30 OKT. De recent herontdekte film Als ich tot war (1916) is het slotstuk van een klein retrospectief van de vroege films van Ernst Lubitsch dat vanaf volgende week in Lantaren/Venster te zien is. In deze zwijgende komedie, over een man die zich dood houdt en vervolgens vermomd als bediende in zijn eigen huis terugkeert, speelt de Duitse regisseur zelf de hoofdrol. Andere films van Lubitsch die van 7 tot en met 10 november vertoond worden, zijn de huwelijkskomedie Die Puppe (1919), het historische drama Anna Boleyn (1920, met Emil Jannings), Kohlhiesels Töchter (1920) en Das Weib des Pharao (1921, ook met Emil Jannings).

Ernst Lubitsch (Berlijn 1892 - Los Angeles 1947) maakte tientallen vooral komische films voordat hij in 1922 naar Hollywood emigreerde. Daar boekte hij grote successen, aanvankelijk met zwijgende films als The Marriage Circle en Lady Windermere's Fan, in de jaren dertig ook met geluidfilms als Trouble in Paradise en To Be or Not To Be.

Het retrospectief in Rotterdam wordt op 7 november ingeleid door de filmhistoricus Nico Bredero; de films worden op de piano begeleid door Yvo Verschoor.