Deense spionage in Polen

KOPENHAGEN, 30 OKT. De Deense oud-minister van Buitenlandse Zaken Uffe Ellemann-Jensen schrijft in zijn zojuist verschenen memoires dat twee Denen die in 1987 in Polen werden gearresteerd, inderdaad voor zijn land hebben gespioneerd. Denemarken heeft gedurende de hele Koude Oorlog altijd volgehouden dat het land niet spioneerde. Nu schrijft Ellemann-Jensen dat “iedere idioot kon nagaan dat het spionnen waren”.

Ellemann-Jensen beschrijft in zijn boek ook diplomatieke omgangsvormen en vertelt hoe de toenmalige Britse premier Thatcher die regelmatig overtrad. Ze schoffeerde de Franse president Mitterrand een keer door een verhaal van hem over zijn oorlogservaringen in een gevangenenkamp - waar hij horloges ruilde tegen voedselpakketten - te onderbreken met de opmerking: “Terwijl sommigen in een kamp delicatessen ruilden, stierven jonge Britten op de Franse stranden.” (AP, AFP)