Chinese dissident Wang Dan veroordeeld

PEKING, 30 OKT. De Chinese dissident Wang Dan is vandaag na een proces van vier uur veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. Wang, die al een straf van drieëneenhalf jaar achter de rug heeft voor zijn rol in de pro-democratische studentenprotesten in het voorjaar van 1989, werd beschuldigd van samenzwering tot omverwerping van de Chinese staat, aldus het officiële persbureau Nieuw China.

Volgens het persbureau heeft Wang (27), die in 1993 voorwaardelijk werd vrijgelaten, de staatsveiligheid bedreigd en contact gezocht met “kwaadwillende” buitenlandse organisaties. De voormalige studentenleider zou zich schuldig hebben gemaakt aan het schrijven van kritische artikelen, andere dissidenten financiële bijstand hebben verleend en geld hebben ontvangen van buitenlandse groeperingen.

Hoewel het persbureau melding maakte van een “openbare rechtszaak”, was het proces besloten en werden buitenlandse waarnemers en journalisten, ondanks internationale protesten, niet toegelaten. Tegen journalisten werd ongewoon hard opgetreden.

Wang heeft bijna 17 maanden vastgezeten zonder officiële aanklacht. De hele periode werd niets van hem vernomen, tot dat begin deze maand een jurist en zijn moeder, een wetenschappelijk medewerker van een museum, toestemming kregen zijn verdediging voor te bereiden.

“Dit is een zeer cynisch en typerend vonnis”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch-Asia, in Hongkong. “De overheid in Peking heeft geen enkele moeite gedaan de indruk te wekken dat sprake is geweest van een eerlijk proces.” Volgens Human Rights Watch-Asia heeft China het recht op een eerlijk proces geschonden, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de rechten van de mens.