Brand in Westknollendam

Foto: ZAANSTAD - Een vrouw in Westknollendam beschermt haar kind tegen rook afkomstig van smeulende cacaoresten. Dit weekeinde woedde in een loods met een voorraad cacaobonen op een nabijgelegen industrieterrein een grote brand. Waarnemend burgemeester Quené van Zaanstad adviseerde de bewoners van Westknollendam gisteren wegens de stank- en rookoverlast elders te overnachten.

Westknollendam, 760 inwoners, werd gisteren in nevelen gehuld doordat de wind aanwakkerde en draaide. De autoriteiten besloten gisteren niet tot een verplichte evacuatie, omdat er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid. Maar de burgemeester wees erop dat de rook schadelijk is voor zwangere vrouwen, hart- en carapatiënten en kinderen. Twee gezinnen die nergens terecht konden en kinderen van een derde gezin, kregen gisteravond via de gemeente onderdak. De tien mensen werden in een hotel ondergebracht. Een gereserveerde sporthal bleek niet nodig.

Een gemeentewoordvoerder schat dat de helft van de inwoners is vertrokken naar familie of vrienden en de andere helft thuis is gebleven. Voor zover bekend is niemand onwel geworden door de rook. De politie surveilleert extra bij huizen van mensen die weg zijn gegaan. Eerder ontruimde de politie veertig omliggende bedrijfspanden en ongeveer tien woningen. De bedrijven schatten hun schade op enkele tonnen. Nablussen duurt nog zeker tot het einde van de week. Cacaobonen laten zich moeilijk blussen. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)