BolsWessanen en De Boer stelen de show

AMSTERDAM, 30 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs ging vanochtend snel omhoog. Een hoger Wall Street, de vaste obligatiemarkt en positief bedrijfsnieuws stuwden de Amsterdam EOE-index naar 586,08. De koersen van BolsWessanen en De Boer Winkelbedrijven schoten omhoog.

AMSTERDAM Zowel BolsWessanen als De Boer stond in het nieuws. BolsWessanen reageerde heftig op een bericht in de Britse krant Evening Standard dat het Britse drank- en voedingsmiddelenconcern Grand Metropolitan een bod zou overwegen op de Nederlandse branchegenoot.

BolsWessanen zelf zegt niet te zijn benaderd, maar aan die reactie stoorden beleggers zich nauwelijks. Zij stortten zich massaal op het fonds, waardoor de koers vlak na opening zelfs een rijksdaalder omhoog schoot naar 31,30. Later zakte het aandeel terug naar 29,50 gulden, toch nog altijd negen dubbeltjes in de plus. Er verwisselden liefst 1,5 miljoen aandelen (dubbeltelling) van eigenaar.

De fusie tussen levensmiddelengroothandel Unigro en het supermarktconcern De Boer Winkelbedrijven hield de gemoederen bezig. Volgens een handelaar hebben beleggers het volste vertrouwen in deze combinatie, mede omdat dit de winst per aandeel nog dit jaar positief kan beïnvloeden. “De plannen zijn bijzonder goed ontvangen”, aldus een commissionair.

De koers van De Boer schoot in de ochtenduren liefst 13,70 ofwel bijna 15 procent omhoog naar 108 gulden. Maar de handel bleef dun, omdat slechts weinig aandeelhouders hun stukken direct wilden verkopen. “Men gaat er kennelijk van uit dat er nog meer in het vat zit”, aldus een handelaar.

Branchegenoot Schuitema deinde mee op de euforie. De aandelen van dit supermarktconcern, grotendeels in handen van Ahold, stegen met 320 naar 3820. Ahold klom met 1,10 naar 101,60.

Verder herstelde Philips zich twee kwartjes op 59,50 naar aanleiding van het bericht dat het consortium waarin het Nederlandse concern een prominente rol speelt, nu eindelijk overeenstemming heeft bereikt met Hollywood over een nieuwe standaard voor de digitale videodisk (dvd). DSM, dat gisteren flink onderuit ging na tegenvallende derde-kwartaalcijfers, herstelde zich 4,50 gulden op 166 gulden..

De koers van de dollar heeft vanochtend in Europa maar weinig verandering ondergaan. De Amerikaanse munteenheid, die een etmaal eerder onder de grens van 1,70 gulden dook, boekte weliswaar een lichte stijging, maar bleef ruimschoots onder dit peil. Kort na opening van de handel in Amsterdam noteerde de munteenheid 1,6955 gulden, tegen een slotkoers van 1,6935 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren volledig hersteld van de koersverliezen op de voorgaande dag. De Dow Jones-index sloot 34,29 punten hoger op 6007,02. Maandag daalde het koersgemiddelde met exact hetzelfde aantal punten. Het aantal hoger sluitende fondsen was slechts weinig groter dan het aantal verliezers. De omzet kwam uit op een flink totaal van 444 miljoen aandelen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio namen grote buitenlandse beleggers winst. Dat gaf verkoopdruk waardoor de koersen over een breed front daalden. De Nikkei-index voor 225 fondsen zakte daardoor 276,41 punten (1,3 procent) naar 20.681,67. Er gingen ongeveer 250 miljoen aandelen om.