Blessures verzwakken Ajax en Glasgow

GLASGOW, 30 OKT. Ajax kampt vanavond in de Champions-Leaguewedstrijd tegen Glasgow Rangers met personele problemen in de defensie. Winston Bogarde viel gisteren na de laatste training in het Ibrox-Parkstadion af met een knieblessure waar hij al weken last van heeft. “Als we thuis zijn ga ik er maar eens mee naar het ziekenhuis”, liet hij mistroostig weten.

Frank de Boer achtte de kans vijftig procent dat hij kan spelen. De aanvoerder heeft last van een liesblessure. “Lopen gaat nog wel, schieten niet. Het wordt alleen maar erger.” Z'n tweelingbroer Ronald heeft ook last van zijn lies. “Eveneens aan de linkerkant, maar ik hoef met dat been niet te schieten of te passen.”

Ajax kan wel weer beschikken over Marc Overmars en Tijani Babangida. Tevens is Patrick Kluivert fit genoeg om in het basisteam te worden opgesteld. “Maar het zou best kunnen zijn dat hij slechts 75 minuten speelt”, aldus trainer Van Gaal. Kluivert acht zichzelf voor 95 procent hersteld van zijn meniscusoperatie die plaats vond in april. Daarna heeft hij een paar keer een geforceerde rentree gemaakt. Achter het kapsel onstond irritatie dat nog steeds niet geheel is verdwenen.

Clubarts Piet Bon wijst erop dat het lange revalidatieproces van Kluivert ook het gevolg is geweest van geestelijke onrust. Zijn strafzaak naar aanleiding van een dodelijk ongeluk en de moeilijke afweging of hij na dit seizoen moet besluiten tot een buitenlands avontuur hebben ook invloed gehad op het fysieke gestel. Bon: “Je moet de geest niet los zien van het lichaam”.

Kluivert zegt nog geen beslissing te hebben genomen over de periode na zijn contractperiode bij Ajax. “Als dat zo is, zeg ik het wel.” Hij is blij dat hij weer deel uit maakt van Ajax I. “Ik behoor thuis op het veld. Ik ben al vanaf jongs af aan gewend ongeveer zeven keer per week te trainen. Als je dat niet meer doet verlies je toch iets dierbaars.”

Glasgow Rangers mist vanavond een nog groter contingent spelers dan Ajax. Alan MacLaren, Stuart McCall, Trevor Steven en Gordon Durie zullen zeker niet spelen wegens blessures. Aanvaller Alistair McCoist, ook lange tijd uitgeschakeld geweest, begint waarschijnlijk op de bank. Richard Cough, Alex Cleland, Craig Moore en Paul Gascoigne zijn geschorst.