WTC Schiphol geopend

Foto: SCHIPHOL, 29 OKT. De luchthaven Schiphol beschikt voortaan over een eigen World Trade Center (WTC). De vier kantoortorens, die vandaag officieel worden geopend, zijn een ontwerp van Benthem & Crouwel. Opmerkelijk vooral is het kunstwerk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly, dat de centrale hal van het complex siert: 85 grote glazen bollen (van tachtig tot honderd centimeter), neergelegd in een langgerekte vijver.

Deze zwarte vijver doorkruist de begane grond en dankzij een dun laagje stromend water lijken de bollen, geblazen in alle kleuren van de regenboog, op bonte boeien, waar Chihuly zo'n driehonderd kleuren voor gebruikte. Het WTC betaalde voor deze Niijima Floats Installation 600.000 gulden. De naam, Niijima Floats, verwijst naar de holle glazen drijvers van Japanse visnetten.

Chihuly (1941, Tacoma, Washington) werkt al met glas sinds zijn studie binnenhuisarchitectuur aan de Universiteit van Washington. Hij verwerkte stukjes in zijn textielweefsels. Later ging hij experimenteren met glasblazen, verfijnde zijn techniek in de Venini-fabrieken van het Venetiaanse Murano, en leerde zo te werken met dikke strengen glas, die om vaasvormen heenkrullen en tot bloemen uitbotten.

Sinds Chihula in 1976 een oog kwijtraakte bij een auto-ongeluk, laat hij het blazen over aan assistenten. Inmiddels werken meer dan zeventig mensen in zijn studio in Seattle, waar voorlopig de grens is bereikt van wat glas technisch toelaat. “Als ik de objecten nog groter of ingewikkelder wil maken, wordt het een gevecht met de zwaartekracht. Nu is het nog een spel”, aldus Dale Chihuly gisteren in de Amsterdamse galerie Braggiotti die tot 28 cember een overzicht van Chihuly's glaswerk presenteert.

Aanvankelijk maakte Chihuly crèmekleurige cilinders, en manden en met schelpen van glas die geleidelijk groter en feller van kleur werden. Daarna volgden kroonluchters van zeven meter hoog, samengesteld uit tientallen ballonnen van glas. Het werk van Dale Chihuly is populair in de Verenigde Staten. President Bill Clinton geeft de schelpvormen graag cadeau bij staatsbezoeken. (Foto J⊘rgen Kriele)