Verzekeraar Gothaer treedt toe tot Eureko

Gothaer, de op vier na grootste verzekeraar van Duitsland, treedt toe tot Eureko, het Europese samenwerkingsverband waarin ook de Nederlandse assuradeur Achmea participeert.

Door de toetreding neemt het totale premie-inkomen van Eureko toe tot 23,8 miljard bij een gecombineerd vermogen van 175 miljard. Om de samenwerking gestalte te geven neemt Gothaer een belang van 10 procent in de gezamenlijke dochter Eureko bv in Amsterdam die de internationale operaties coördineert. In ruil hiervoor krijgt Eureko belangen van 14,7 procent in Gothar Finanzholding en van 10 procent in het herverzekeringsbedrijf Gothaer Re.

Gothaer, opgericht in 1820, is het oudste levensverzekeringsbedrijf in Duitsland. De onderneming is actief op het gebied van schade-, levens- en ziektekostenverzekeringen en werkt nauw samen met Bankgesellschaft Berlin. Eureko, opgericht in 1992, telt naast Gothaer vijf andere partners: Topdanmark uit Denemarken, het Britse Friends Provident, Wasa uit Zweden, het Portugese BCP en Achmea. Dit laatste bedrijf is in Nederland onder meer eigenaar van Zilveren Kruis, Centraal Beheer, FBTO, Avéro en Staal Bankiers.