Tegenvallend DSM zet toon op lagere beurs

AMSTERDAM, 29 OKT. De koers van DSM ging vanochtend fors onderuit na de publikatie van een tegenvallende winst in het derde kwartaal. DSM fungeerde daardoor als aanjager van een lagere beurs, die na het verlies op Wall Street gisteravond, fors moest inleveren.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs ging vanochtend flink onderuit. Tien minuten na opening stond de beursgraadmeter AEX op een min van bijna zeven punten op 584,21. Even stond de AEX op een min van meer dan tien punten op 581,11. Rond het middaguur noteerde de AEX 9,51 punten lager op 581,64.

Er was niet veel bedrijfsnieuws, op dat van DSM na. Het Limburgse concern meldde een lagere derde-kwartaalwinst en zelfs minder dan analisten hadden verwacht. Beleggers boden onmiddellijk hun aandelen aan. De koers stond rond 11.45 uur 6,70 gulden lager op 159.90 gulden, het laagste niveau tot dan toe vanochtend. Tot groot verdriet van DSM-topman S. de Bree, die onlangs bij een koersniveau van 168 gulden al zei daar niet vrolijk te zijn.

Alle beurzen in Europa moesten inleveren. De markten gingen onderuit nadat Wall Street gisteravond 34 punten lager eindigde, de dollar een cent daalde tot 1,6950 en ook de obligatiemarkt terugviel. De jongste zesjarige staatslening (96/02) zakte in Amsterdam dertig cent tot 102,10, waarbij een rendement hoort van 5,3 procent. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten rond de twintig punten kwijt.

Over de hele linie - geen enkele hoek uitgezonderd - gingen de koersen flink omlaag. Relatief sterkste daler was VNU. Die gaf zes dubbeltjes (3,08 procent) prijs op 31,50. De koers van Philips brokkelde 1,70 ofwel 2,8 procent af tot 59,60. ING moest 2,4 procent ofwel 1,30 omlaag tot 53,60. Absoluut genomen de sterkste daler was Nutricia, dat vijf gulden inleverde op 241 gulden.

Koninklijke Olie liet met 287,70 een 3,60 lagere koers zien. Gisteravond stonden de oliewaarden op Wall Street ook al onder druk. Na de lagere notering in New York voor Olies en het effect van de pariteit met de koers van Amsterdam kalfde de koers in Amsterdam nog enkele dubbeltjes verder af. Vandaag wordt in de Verenigde Staten de index van het consumentenvertrouwen bekendgemaakt.

De koers van de dollar is vanochtend tijdens de handel in Europa onder de grens van 1,70 gulden gedoken. Op de wisselmarkt van Amsterdam moest de Amerikaanse munteenheid een cent omlaag. Om 10.00 uur vanochtend bedroeg de notering 1,6950 gulden, de slotkoers van gisteren was 1,7050 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week weinig overtuigend begonnen. De Dow Jones-index daalde met 34,29 punten tot 5972,73. Er komen deze week nogal wat economische gegevens los en daar willen de beleggers op wachten.

Het vrij lage koerspeil van de afgelopen week trok in het begin van de handel nogal wat koopjesjagers, waardoor de beursindex op een gegeven moment op een winst van 36 punten zat. In het laatste uur van de handel vond er echter een koersomslag plaats.

TOKIO De gestage stijging van de dollar ten opzichte van de yen zorgde op de effectenbeurs van Tokio voor veel vraag naar aandelen van exportgeoriënteerde fondsen. Dat leidde tot een winst voor de Nikkei-index van 72,67 punten tot 20,958,08, een stijging van ruim 0,3 procent.