Stormloop op aandelen Endemol

AMSTERDAM, 29 OKT. De inschrijving op aandelen Endemol is bijna een week eerder gesloten dan de bedoeling was. In verband met de grote belangstelling voor het aandeel sluit de inschrijving op de aandelen Endemol vanmiddag om 15.00 uur en niet, zoals was voorzien, volgende week woensdag.

ABN Amro, leider van het bankensyndicaat dat de beursgang begeleidt, en Endemol Entertainment hebben dit gisteren gezamenlijk bekendgemaakt. Het aandeel Endemol komt aanstaande vrijdag in notering op de Amsterdamse effectenbeurs, in plaats van volgende week donderdag, zoals eerder was voorzien.

Aanstaande vrijdag wordt tevens de introductieprijs van het aandeel bekend en horen beleggers hoeveel stukken zij krijgen toegewezen. Endemol en ABN Amro maakten afgelopen donderdag bekend dat de prijs van de aandelen tussen de 44 gulden en 48 gulden per aandeel zal liggen.

De inschrijving is vanmiddag gesloten voor binnenlandse institutionele en particuliere beleggers. Omdat de 'roadshows' in het buitenland nog niet zijn afgerond, krijgen buitenlandse institutionele beleggers twee dagen langer respijt, tot donderdag 31 oktober om 15.00 uur.

Volgens ABN Amro is de maatregel noodzakelijk “ten behoeve van het ordentelijk verloop van de inschrijving”. Hoeveel beleggers inmiddels hebben ingetekend wil de bank nog niet kwijt. “Maar we hebben de doelen voor het inschrijvingsniveau bereikt”, aldus een woordvoerder. De inschrijving staat open sinds afgelopen vrijdag.

Beleggers kunnen inschrijven op in totaal 9,7 miljoen aandelen (33 procent van het aandelenkapitaal). Endemol geeft maximaal 4,4 miljoen nieuwe aandelen uit en herplaatst 5,3 miljoen bestaande aandelen.

Met de emissie, die naar verwachting ongeveer 200 miljoen gulden zal opleveren, wil Endemol schulden aflossen en in de toekomst overnames financieren.

Het pakket van 5,3 miljoen bestaande aandelen is afkomstig van de aandeelhouders John de Mol en Joop van den Ende. Zij toucheren gezamenlijk ongeveer 244 miljoen gulden.