Roda zoekt nieuwe hoofdtrainer

KERKRADE, 29 OKT. Roda JC gaat intensief op jacht naar een nieuwe hoofdtrainer en Eddy Achterberg wordt na een even korte als teleurstellende proefperiode als hoofdcoach weer hulptrainer van de voetbalclub uit Kerkrade. Dat is de uitkomst van het spoedberaad dat het bestuur gisteren hield met Achterberg en de spelersraad. Directe aanleiding was de 8-0 nederlaag die Roda zaterdagavond leed bij PSV.

Na het plotselinge vertrek op 8 oktober van Huub Stevens naar Schalke 04 mocht Achterberg laten zien wat hij waard was als hoofdtrainer. “Maar ik heb niet genoeg tijd gehad om die kans te kunnen grijpen”, zei de Keu gisteren op een persconferentie. Van de vijf wedstrijden die Roda onder Achterberg speelde, eindigden er drie in een grote nederlaag, één in een gelijkspel en één in een kleine overwinning. Roda kreeg 16 doelpunten tegen en scoorde slechts driemaal.

Voorzitter Th. Pickée rekende voor waarom de proefperiode nu al als mislukt moest worden beschouwd: “We kunnen niet langer lijdzaam toezien. De derde van onderen heeft elf punten, Roda heeft er zestien. Wij zijn bij wijze van spreken in vijf minuten tijd van wit naar zwart gegaan.”

Dat Achterberg mag blijven bij Roda heeft hij te danken aan het vertrouwen dat hij bij de spelers geniet. “Als er maar een of twee spelers tegen het aanblijven van Achterberg waren geweest, was hij ontslagen. De spelers hebben mij echter verzekerd dat zij achter hem staan”, zei Pickée. Het bestuur heeft Achterberg zelfs aangeboden zijn contract, dat tot medio 1998 loopt, met zeven jaar te verlengen, maar daarop is hij niet ingegaan.

Het bestuur heeft volgens Pickée nog geen kandidaat-hoofdtrainer op het oog. “We hebben wel een lijstje gekregen met namen van mensen die op dit moment vrij zijn, maar daar zat geen geschikte kandidaat voor ons tussen. We zoeken iemand die in staat is ons type spel voort te zetten, aanvallend voetbal met een gezonde dosis inzet. En hij moet goed met hulptrainer Achterberg overweg kunnen.”