Onderzoek Zwitserse bankarchieven

BERN, 29 OKT. Zwitserse banken hebben toestemming gegeven voor het grootste onderzoek ooit gehouden in hun geheime bankarchieven. Onafhankelijke experts mogen alle relevante dosiers van de 'slapende' rekeningen van nazi-slachtoffers inzien. Dit meldde de Britse zakenkrant The Financial Times vanmorgen.

De experts wordt specifiek gevraagd om uit te zoeken of de banken bij eerdere onderzoeken opzettelijk de rekeningen verborgen hebben gehouden om zo te voorkomen dat zij geld zouden moeten afstaan aan de rechtmatige eigenaars. Het Internationale Comité van Eminente Personen, opgericht door de Zwitserse banken en het Joods Wereld Congres, nadat er internationaal commotie ontstond over de handelswijze van de Zwitserse banken rondom de 'slapende rekeningen', heeft richtlijnen opgesteld waaraan het onderzoek zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn samengebracht in een geheim, negen pagina's tellend memorandum. Dit memorandum is begin oktober aan zes accountantskantoren gestuurd die het onderzoek zouden willen uitvoeren. Het memorandum, waarvan de Financial Times een exemplaar in handen heeft gekregen, spreekt van een eerste onderzoek onder vier Zwitserse banken, dit zou voor juni 1997 afgerond moeten zijn. Het onderzoek moet in juni 1998 afgerond zijn.