Onbegrip Jeltsin over besluit IMF

MOSKOU, 29 OKT. De Russische president Boris Jeltsin heeft zijn “onbegrip” uitgesproken over de beslissing van het IMF om de maandelijkse tranche van 340 miljoen dollar deze maand niet uit te betalen. Dit heeft zijn woordvoerder Sergueï Iastrjembski gisteren bekend gemaakt.

“De president gaat ervan uit dat het gaat om een misverstand en dat er een positieve beslissing zal volgen.”. Het bedrag maakt deel uit van een driejarig krediet van ruim tien miljard dollar dat het IMF in maart van dit jaar aan Rusland toekende. Deze maand bleef betaling uit, omdat de Russische belastinginkomsten zwaar blijken tegen te vallen. Moskou heeft vier bedrijven met een faillissement bedreigd, indien de belastingschuld niet wordt betaald. Sinds begin dit jaar hebben de Russische federale autoriteieten slechts 65 procent van de voorziene belastinginkomsten geïnd, in september slechts 45 procent, voornamelijk door grootscheepse belastingontduiking. (AP, Reuter)